„Jsem na tréninku,“ dýchal přerývaně do telefonu Michael Boroš. Až teď poprvé se projel po vyhlášeném okruhu pod citadelou. „Jo, bude to dobrý, dal jsem se dohromady,“ odmítl obavy o stavu jeho zad, která ho trápila poslední čtyři závody včetně ještě úterního Koppenbergcrossu, který ani nedokončil. Už druhý týden tráví v Belgii, kde naposledy před čtyřmi lety žil a působil v týmu Pauwels Sauzen. A díky tehdejším kontaktům si zajistil i vyšetření. Takže v neděli naskočí na start. Jako jediný český zástupce mezi elitou. 

Zdejší těžkou, ale poctivou a spravedlivou trať má rád. I když loni tady skončil šestnáctý a do první desítky se ještě nikdy nedostal (nejlíp 12. v letech 2015 a 16). Tak snad teď? 

„Jsou na ní mírné změny. Ale veteráni v některých sjezdech jezdili po zadku a bylo i hodně nebezpečných pádů. Možná, že ji na poslední chvíli ještě upraví,“ říkal kouč české reprezentace Petr Klouček. „Hodně to klouže a bude dost rozježděná. Ale teď už by podle předpovědi pršet nemělo, takže může proschnout. Jenže s tím počasím to nemusí nikdy trefit, však to znáte…“

Radomír Šimůnek junior, který bude v roli experta nedělního přenosu na Eurosportu (začíná až v 18 hodin), jeho slova potvrzuje: „Bývala vždycky těžká, i když se měnila. Je tu hodně kamenů, které v hlubokém blátě nejsou vidět, vždycky to hodně lidí odneslo defekty. Myslím si, že na ní větší šanci mají subtilnější postavy jako Iserbyt nebo Van der Haar.“ Šimůnek tu zažil premiéru v roce 2011, kdy vyhrál Sven Nijs a Zdeněk Štybar skončil pátý.

Takové umístění bychom nyní brali v jakékoliv mládežnické kategorii. Mistrovství Evropy je druhým nejdůležitějším závodem roku, protože jeho výsledky výrazně ovlivní výši státních příspěvků pro cyklokros na další sezónu. Celkem nastoupí kromě Boroše dalších 14 mladých závodníků a jen připomeňme, že poslední medaili, stříbrnou, získal Tomáš Kopecký před pěti lety. „Venca Ježek by měl zajet na všem,“ zmiňuje trenér Klouček snad jedinou, určitě největší medailovou naději. 

Václav Ježek

Dále spoléhá na juniorku Elišku Hladíkovou nebo Kristýnu Zemanovou v závodě do 23 let. Tam však jedou pravděpodobně všechny nejlepší ženy letošní sezóny. Volba Fem van Empel zůstává ještě s otazníkem, pokud by v jednom vrcholném závodě vstoupila mezi elitu, už by tam musela zůstat. Přitom jí je teprve dvacet. Každopádně Kata Blanka Vas z Maďarska se už tak rozhodla.

V ženském poli budí velké očekávání start francouzské všemistryně světa Pauline Ferrand-Prévot, která se v úterý vrátila do cyklokrosu po dvou letech, ale opakovaně ji zradilo kolo. Jen pro zajímavost, starosta Namuru se jmenuje Maxime Prévot… Znamená to něco? Proti ní vytáhne do boje další sběratelka duhových dresů všech disciplín Marianne Vos – evropské má už dva. Naopak je jisté, že obhájkyni Lucindu Brand nepustí do boje hojící se záprstní kost.

Kristýna Zemanová

A muži? Kvarteto uchazečů o medaile se nemění, proti třem Belgičanům – Eli Iserbytovi, Michaelu Vanthourenhoutovi a Laurensi Sweeckovi stojí nizozemští arcirivalové v čele s držitelem loňského titulu Larsem van der Haarem. Celkem se představí v šesti závodech 331 cyklokrosařů z 21 zemí. Na vítěze čekají prize-money 1400 (elite), 700 (U23) a 350 (junioři) eur.

Stotisícový frankofonní Namur, ležící na řekách Máze a Sandře, je valonskou metropolí se sídlem vlády i parlamentu. Na místě už dávno žili Keltové, pak Římané, spadal pod španělské Nizozemsko, později habsburskou monarchii, až se stal součástí samostatné Belgie. Místní zvonice patří na seznam památek UNESCO a v zemi piva je známý i pivní festival. Mistrovství Evropy v cyklokrosu, které se jezdí od roku 2003, s elitními muži však až od roku 2015, tady bude poprvé. Mimochodem dvakrát bylo dosud pouze v Táboře (hned první 2003 a pak 2017). Za rok se jede ve francouzském Pontchateaux.