Úvodní silniční závod na Mistrovství světa v Innsbrucku byl mimořádně dramatický a zajímavý i pro českého diváka, protože o přední příčky bojovala Veronika Jandová a v kopcích patřila k nejlepším. Bohužel jí nevyšel závěr a dokončila na 16. místě. Předvedla však velmi statečný a kvalitní výkon. 

O vítězství si to rozdaly čtyři závodnice. Domácí Laura Stigger, Francouzka Marie Le Net, Kanaďanka Simone Boilard a Italka Barbara Malcotti. Nejrychlejší byla ve spurtu Laura Stigger, která zahájila spurt brzo, ale stačilo to na vítězství, ačkoliv se Marie Le Net přibližovala. Bronz získala Simone Boilard a favorizované Italky skončily bez medaile. 

"Je úžasné vyhrát v domovském městě. Děkuji lidem, kteří stáli u trati a povzbuzovali. Bylo to velmi těsné, nohy ve spurtu mi hořely. Dnes ráno jsem nevěřila, že bych mohla vyhrát, prootže je to můj teprve druhý silniční závod. Chtěla jsem si to jen užít a teď jsem mistryně světa. Neuvěřitelné," řekla v cíli dojatá vítězka. 

Vývoj závodu 

Juniorky čekal 72 kilometry dlouhý závod z Alpbachtal Seenland do Innsbrucku. Prvním důležitým úsekem trati bylo stoupání do Gnadenwaldu. Zde se na čele ukázala Veronika Jandová a také jako první reagovala na nástup Rusky Aigul Garejevy, mistryně Evropy ze Zlína. Peloton se okamžitě roztrhal na malé skupiny a jednotlivé závodnice. Na čele se vytvořila skupina sedmi závodnic, kde byla i Veronika Jandová. 

Tuto skupinu postupně rozšířily další cyklistky a do Innsbrucku přijely společně 24 závodnice. Markéta Hájková a Tereza Sásková byly v pelotonu, který v nájezdu na okruh ztrácel na čelo 46 sekund.   

V čelní skupině měly převahu závodnice z Ruska a Itálie a početné zasoupení měly i Francouzky. Rusky nebyly spokojené s tempem čelní skupiny a snažily se útočit ve městě před posledním stoupáním Igls, ale neúspěšně. Na začátku stoupání nastoupila Aigul Garejeva a skupinu natáhla, ale Italky jí nedovolily uniknout. 

Poté útočily další závodnice, ale uniknout se podařilo až Lauře Stigger, Simone Boilard a Barbaře Malcotti. Únik vyprovokovala Laura Stigger ostrým nástupem ve strmé pasáži stoupání 16 kilometrů před cílem. To už měla Veronika Jandová problém udržet se v další skupině, ale bojovala. 

Aigul Garejeva se pokusila odjet z druhé skupiny, ale neúspěšně. Vepředu nastoupila Barbara Malcotti a utrhla Kanaďanku Simone Boilard, ale ta se dokázala vrátit. Trojice měla na kopci 30 sekund náskoku na další skupinu, kde se držela i Veronika Jandová, ale přes vrchol a ve sjezdu se česká reprezentantka neudržela a propadla se na 16. místo v cíli. 

Do města najely jako první Stigger, Boilard a Malcotti, ale 5 kilometrů před cílem se k nim přidala Marie Le Net. 4 kilometry před cílem zútočila Laura Stigger a utrhla Marie Le Net, ale Francouzka se dokázala vrátit a 1,5 kilometru před cílem sama nastoupila. Ani tento pokus nevyšel a do cílové rovinky vjely čtyři cyklistky. 

Laura Stigger protla cílovou pásku na prvním místě a rozradostnila domácí diváky. Druhá skončila Marie Le Net a třetí Simone Boilard. Zklamaná Barbara Malcotti dojel čtvrtá a Itálie po dvou titulech z předchozích šampionátů odjíždí bez medaile. Na pátém místě skončila Francouzka Jade Wiel a na šestém další Italka Vittoria Guazzini, obě se ztrátou 14 sekund. Zklamané byly i Rusky, Aigul Garejeva na evropský titul nenavázala a do cíle se dostala na osmém místě se ztrátou 56 sekund. 

Veronika Jandová dokončila v osmičlenné skupině se ztrátou 1:52. "Doufala jsem, že ten první únik vydrží, ale nebyly jsme s holkami schopné se domluvit, dost jsme zpomalily a dojely nás. Nevyšlo to a moc mě to mrzí. V tom druhém kopci už jsem se necítila tak dobře a trochu jsem odpadla. Snažila jsem dojet zpátky, ale ve sjezdu už mi holky ujely," okomentovala svůj závod Veronika Jandová, která je v kategorii juniorek teprve prvním rokem. 

"Ve sjezdu jsem zůstala sama, snažila jsem se vrátit dopředu, ale nevyšlo to. Ve sjezdu se nedalo šlapat, jenom jsem zalehla, ale rozestup byl stále stejný. Potom už jsem tušila, že ve městě mě dojede další skupina, protože přece jenom já po rovině nemám tolik síly," dodala Jandová. 

Markéta Hájková dokončila na velmi kvalitním 27. místě a Tereza Sásková na 64. příčce.

Foto Sirotti, RoadCycling.cz