Časovka měřila 34,4 km a závodníci při ní nastoupali 427 metrů. Nemuseli se potýkat s nějakými prudkými stojkami, ale delšími táhlejšími výjezdy ano. Rozdíl mezi místem startu a cílem činil 130 výškových metrů.

Už čtvrtý od konce vyrazil na trať loňský mistr Evropy a třetí ze světového šampionátu v jízdě na čas Joshua Tarling (INEOS Grenadiers). Před časovkou se nechal slyšet, že po jarních problémech s kolenem není v top formě, takže od něj nelze očekávat top výkon. Jeho postavení v průběžném pořadí před časovkou by tohle tvrzení mohlo podporovat. Jenže vysvětlení mohlo být i jiné. Třeba to, že ho tým šetřil právě na dnešní den. A jeho dosažený čas by spíše mluvil ve prospěch druhé varianty.

V průběhu dne ho totiž překonal už jen jeden borec. Byl jím největší favorit dnešní etapy Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). V cíli byl lepší o 17 sekund, když trať absolvoval průměrnou rychlostí 49,4 km/hod. Evenepoel byl před časovkou 33., Primož Roglič (BORA-hansgrohe) tedy startoval dvacet tři minuty po Belgičanovi. A byl také jediný, kdo se mu z favoritů konečné klasifikace jakžtakž přiblížil.

447395588_18434751949050416_3328710464963417737_n.jpg

Ztráta 39 sekund na 3. místě v časovce znamená manko 33 vteřin před další etapou. S ohledem na profil především posledních třech etap rozhodnuto určitě není, ale pochopitelně výhoda je na straně Evenepoela nejen co se času týče, ale i taktického počínání. Zvláště když oba jeho pomocníci do kopců Mikel Landa (24.) i Ilan van Wilder (32.) zajeli časovku velmi slušně, což by mělo vypovídat i o jejich aktuální výkonnosti.

Totéž ale lze říci o pomocnících Rogliče. Alexander Vlasov dokončil časovku na 13., Matteo Sobrero na 14. a Jai Hindley na 20. místě.

Časovka hodně probrala průběžné pořadí a spousta velmi dobrých vrchařů a etapových jezdců už může myslet tak akorát na úspěch v některé z etap, jelikož nabrali značnou časovou ztrátu. Namátkou Giulio Ciccone (40.), Sepp Kuss (45.), David Gaudu (54.), Guillaume Martin (66.) či Iván Sosa (139.).

GPUoSLcXoAIKGcF.jpg

Stále ale zůstalo dost kandidátů top deset, z nichž nejblíže oběma super favoritům je po časovce na průběžném 3. místě Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) s odstupem +1:04 na aktuálního lídra: "Bylo to vyčerpávající, ale myslím, že mohu být s mým výkonem spokojen," poznamenal 190 cm vysoký Američan.

Je tu ještě jeden borec, který se může opírat o velmi silný týmy. Juan Ayuso (UAE Emirates) skončil v časovce 9. a na průběžném 8. místě ztrácí +1:27. Přitom Tim Wellens byl v časovce klasifikován na 19., Pavel Sivakov na 21. a Marc Soler na 23. místě. 

Velmi dobrou pozici mají po časovce také Neilson Powless z EF Education - EasyPost (7.), Tao Geoghegan Hart z Lidl - Trek (9.) i Carlos Rodríguez z INEOS Grenadiers (10.)

Zvláštní pozornost zaslouží vítěz včerejší etapy Derek Gee (Israel-Premier Tech). Časovka je jeho silná disciplína, žlutý dres přidal křídla a bylo z toho 6. místo v časovce a 4. průběžně. Uvidíme, kam až to 26letý Kanaďan, který ještě v roce 2022 jezdil na kontinentální úrovni, dotáhne.

444917159_805919888351981_8316732881857550510_n-1.jpg

Jsem velmi šťastný a hrdý. Tato časovka byla po dvou měsících dobrou zkouškou a vítězství je velkým posílením sebevědomí a dobrým znamením směrem k Tour de France, do které zbývají pouhé tři týdny. Chci poděkovat všem, kteří mě podporovali, mé rodině a mému týmu, kteří byli vždy po mém boku,“ uvedl mimo jiné na týmových stránkách Remco Evenepoel. 

"Nevím, co toto vítězství znamená pro celkovou klasifikaci, a nemyslím si, že to vypovídá o mé formě pro dobrý celkový výsledek. Mohu říci jen to, že jsem potěšen, že mohu obléknout krásný žlutý dres, který spolu s výhrou už znamená úspěšný týden. Soustředil jsem se dnes na svou jízdu a na dosažení dobrého výsledku a budu v tom pokračovat den za dnem a uvidím, co dokážu ve třech těžkých etapách, které strávíme v horách, kde se ještě může stát spousta věcí.“ 

„Byla to moje první dlouhá časovka v dresu BORA-hansgrohe, a tudíž na novém kole. Je to docela změna, ale jsem spokojený s tím, jak mi jízda vyšla,“ řekl Roglič v rozhovoru pro Cycling Pro Net.

„Po pádu v Baskicku jsem hodně trénoval. Proto zatím nemám nejlepší pocit, ale tohle Dauphiné je jen část celého procesu. Je lepší závodit, než jen trénovat. To jsem potřeboval k dalšímu posunu výkonnosti. Tohle byl jen začátek, první konfrontace. Zítra to bude o něco jednodušší a pak bude následovat náročný závěrečný víkend v horách.“