Evenepoel byl jednoznačně největším favoritem, letos už vyhrál belgický i evropský titul v časovce a byl pořadateli nasazen na poslední startovní pozici. Dokud nepřijel na mezičas na 18. kilometru, byl juniorský závod docela dramatický. 

Na mezičase vedl Australan Lucas Plapp, který předvedl výborný výkon a byl se svým výsledkem evidentně spokojený. Na horkém křesle pro průběžně vedoucího závodníka sledoval Evenepoela, který dorazil na mezičas s náskokem téměř 50 sekund. A okomentoval to jediným slovem: „Fuck!"

Evenepoel byl jasně nejlepší, Nora Sørena Waerenskjolda, který startoval o minutu a půl dříve, dojel daleko před cílem a bylo jasné, že si jede pro zlato. V cíli měl čas na oslavy, protože druhého Plappa porazil o zdrcujících 1:23 a třetího Itala Piccola o 1:37. Ital je však nadějí do budoucna, v kategorii juniorů zůstává i příští rok. 

V kategorii U23 by jeho čas stačil na čtvrté místo se ztrátou 44 sekund, ale muži U23 měli o něco silnější vítr do zad a neomezené převody, které byly v klesavých úsecích zásadní. Evenepoel dosáhl průměru 50 kilometrů za hodinu, což je na omezených převodech obdivuhodné.

Lucas Plapp si dojel pro druhé místo


„Tohle byl můj hlavní cíl. Opravdu jsem chtěl tento titul. Je pro mě nejdůležitější a chtěl jsem to dokázat i pro Belgii. Je to dojemné dokázat to i pro Igora, který vyhrál před pěti lety a už není mezi námi (Igor Decraene byl juniorským mistrem světa v časovce, který tragicky zahynul, poznámka redakce). Od desátého kilometru jsem jel nadoraz. Je pěkné, když se tvrdá práce vyplatí," řekl v cíli dojatý Evenepoel.  

10 sekund chybělo Němci Michelu Hessmanovi na medaili, na pátém místě skončil Søren Waerenskjold, kterému pomohl Evenepoel svým tempem a ztratil 1:50. Nizozemec Manuel Michielsen zaostal o 2:11. Na sedmém místě skončil zklamaný Ilan Van Wilder. Evenepoelův krajan byl na Mistrovství Evropy v Brně druhý, ale nyní ztratil na vítěze 2:21.  

Bronzový Andrea Piccolo


Neuspěli většinou silní Dánové. Jacob Hindsgaul Madsen ztratil 2:27 a skončil na devátém místě.  

Jedinému českému reprezentantovi Petru Kelemenovi závod nevyšel. Obsadil 34. místo se ztrátou 3:55 na vítěze. "Byla to těžká a dlouhá časovka. Jelo se po větru a převody nestačily. Nejsem vůbec spokojený, čekal jsem to lepší. Ale už mám docela dlouhou sezónu, silnici kombinuji s dráhou a trénink je na každou disciplínu úplně jiný a celý srpen jsem strávil na dráze, byl jsem na Mistrovství světa a na Mistrovství Evropy a poté bylo málo času se stoprocentně připravit sem. Snad si rychle odpočinu před silničním závodem, který je už ve čtvrtek," okomentoval svůj závod Petr Kelemen.

Výkon Petra Kelemena stačil na 34. místo


Foto Josef Vaishar/Cycling.Photography, Bettini Photo