Richie Porte zahajuje závodní sezónu tradičně na domácí půdě v Austrálii. V Adelaide a okolí slaví vždy nějaký úspěch. V roce 2017 vyhrál celkově, ale hlavně už pět let za sebou vítězí v nejtěžší etapě s dojezdem na Old Willunga Hill. Porte pojede na celkové pořadí i letos a věří si: "Nic moc jsem v přípravě neměnil. Trénoval jsem v Tasmánii na oblíbených silnicích a to v minulosti fungovalo. Fakt, že letos pojedeme na stoupání Paracombe a taky na Willungu je pro mě dobrý. Je to skoro stejná trať jako v roce 2017, kdy jsem zvítězil. Myslím, že mám dobrou formu a budeme mít hodně silný tým, takže se na zahájení sezóny těším."   

Trek - Segafredo bere kromě Porteho také mistra světa Madse Pedersena, vrchaře Kennyho Elissonda, Kiela Reijnena, Koena de Korta a nováčky Michela Riese a Juana Pedra Lopeze. Ti budou Portemu pomáhat a podle Kima Andersena, sportovního ředitele týmu, je cíl jasný: "Usilujeme o co nejlepší výsledek v celkovém pořadí. Naší ambicí a cílem je bojovat o vítězství s Richiem. Trať se dvěma dojezdy na kopci ve třetí a šesté etapě bude Richiemu vyhovovat."

"Přivezli jsme silný tým na podporu Richieho, zejména v rozhodujících etapách. Kennymu se v minulosti na TDU dařilo a bude mít důležitou roli. neoprofesionálové Lopez a Ries budou také pomáhat v kopcovitém terénu. Mads bude mít volnost v prvních dvou etapách, ale poté se plně soustředí na pomoc týmu," dodal Andersen.       

Porte je i po příchodu Vincenza Nibaliho jedním z lídrů Treku na etapové závody. Zatímco Nibali se chystá na Giro a Vueltu, Porte se drží svého snu uspět na Tour de France. A nic nemění ani na skladbě sezóny, proto opět začíná v Austrálii. 

"Je příjemné začít sezónu v Adelaide. Když pocházíte z Austrálie, je motivující závodit před lidmi, kteří jinak musí trávit noci u televizních přenosů z Evropy. Je fajn se setkat s fanoušky, atmosféra závodu je skvělá a je to jeden z nejlépe organizovaných závodů. A když trávíte zimu v Austrálii, je to ideální začátek sezóny," říká Porte.