Pouze 112 kilometrů, ale hned sedm vrchařských prémií měla poslední etapa Kolem Baskicka. Naplno závodit se začalo už v prvním stoupáním dne a nepřestalo se až do cílové pásky. V první polovině závodu se nepodařilo žádnému úniku vytvořit příliš velký náskok a celky UAE Emirates a Jumbo - Visma se navzájem hlídaly. Nejdůležitější situace závodu nastala 63,6 kilometru před cílem. Na začátku sjezdu ze stoupání Elosua. 

K útoku totiž zavelel tým Astana - Premier Tech pracující pro Iona Izagirreho. Alex Aranburu a Omar Fraile rozjeli ve sjezdu takové tempo, že roztrhali peloton. Zatímco Primož Roglič (Jumbo - Visma) dával pozor a jezdců Astany se držel, žlutý Brandon McNulty (UAE Emirates) ztratil kontakt. Na Američana počkal Tadej Pogačar (UAE Emirates) a pokusil se ho dovézt zpět do útočící skupiny. 

Jenže to nebylo dobré rozhodnutí. Kolem Rogliče se vytvořila silná skupina, kromě něj a jezdců Astany zde byl také Alejandro Valverde (Movistar) a jeho týmoví kolegové, závodníci a Bahrain Victorious a další. Astana pokračovala v nasazeném tempu i na rovině mezi stoupáními a postupně navyšovala náskok. Navíc se přidali i domestici Jumbo - Visma, Movistaru a Bahrainu.

Marc Hirschi (UAE Emirates) se z úniku vrátil k McNultymu a Pogačarovi v okamžiku, kdy muž ve žlutém trikotu ztrácel jen deset sekund. jenže první skupina měla větší sílu. Samotní Hirschi s Pogačarem nemohli díru zalepit. Hirschi pokračoval v práci až do začátku pětikilometrového stoupání Krabelin. Zde začala pracovat Pogačar, ale ztráta se vyšplhala nad 40 sekund. Pogačar rozjel tak vysoké tempo, že brzo utrhl McNultyho. Stačilo několik vět se sportovním ředitelem a bylo rozhodnuto, Američan si musí poradit sám, Pogačar se pokusí vlastními silami vrátit k Rogličovi. 

Ten to však nechtěl dopustit, roztrhal vedoucí skupinu a udrželi se ho jen David Gaudu (Groupama - FDJ) a Hugh Carthy (EF Nippo). K Pogačarovi se propadl například Valverde. V této situaci bylo už docela jasné, že Pogačar závodí pouze o pódiové umístění. Bez týmové pomoci, se ztrátou 20 sekund na Rogliče v celkovém pořadí a zvyšujícím se odstupem bylo v podstatě nemožné s tím cokoliv udělat. 

Primož Roglič věděl, že je to v dalších kilometrech jen na něm a nevyžadoval spolupráci od Gauduho a Carthyho. A jeho vlastní tempo bylo mnohem efektivnější, než co předváděli závodníci v Pogačarově skupině. K vítězovi Tour de France se postupně připojili Adam Yates (Ineos Grenadiers), Valverde, Esteban Chaves (BikeExchange), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) a další. Ale Pogačarovi trochu pomáhali jen Yates a Valverde. Ostatní se vezli a na nervy mu hrál Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), který zde jistil Primože Rogliče a rozbíjel tempo skupiny. 

 Až 26 kilometrů se Gaudu a Carthy začali střídat s Rogličem. Náskok měli jednominutový a vše bylo pod kontrolou. Naopak Pogačar ztrácel nervy s pasažéry ve své skupině, ale rozhazováním rukama si nijak nepomohl. Stále to bylo především na něj. Na rovině, ve výjezdech i sjezdech. 

Pod cílovým výjezdem Usartza, které vrcholilo tři kilometry před cílem, bylo už jasné, že Rogliče o žlutý dres nikdo nepřipraví. Rozestup mezi skupinami se držel mezi 45 sekundami a jednou minutou. 6 kilometrů před cílem zaútočil Gaudu a zbavil se Carthyho. Roglič se udržel a vedoucí dvojice uzavřela dohodu. Když Gaudu pojede vysoké tempo, nebude Roglič usilovat o etapu. Byla to výhodná dohoda pro obě strany. Do cíle dojeli společně a oba s rukama nad hlavou na oslavu svých vítězství. 

Ve druhé skupině zaútočil Valverde. Pogačar s Vingegaard na zadním kole se na něj dotáhl a po chvíli se vrátil i Yates. Čtveřice dojela se ztrátou 35 sekund, třetí skončil Valverde, čtvrtý Yates, pátý Pogačar a šestý Vingegaard. I ten se v cíli radoval, protože skončil celkově druhý a porazil třetího Pogačara i v soutěži mladých jezdců. Pogačar přišel dokonce i o dres nejlepšího vrchaře, který si dnes vysloužil Primož Roglič. 

UAE Emirates nevsadil na správného lídra, ale Pogačar vybojoval z nevýhodné situace vše co mohl. Dostal se na finálové pódium, i když až za jezdci Jumbo - Visma. Ti si odvážejí všechny dresy. Roglič získal žlutý, zelený pro vítěze bodovací soutěže a vrchařský, Vingegaard má modrý pro mladé jezdce. Celkově čtvrtý skončil Adam Yates a pátý David Gaudu.