V týmu Sky měli před letošní sezónou docela příjemné starosti s rozdělením rolí lídra na závody Grand Tour. Ve Sky je hned několik špičkových specialistů na etapové závody a ti si začínají konkurovat. Letošní situace je obzvláště komplikovaná, protože v týmu jsou dva poslední vítězové Tour de France. 

Chris Froome i Geraint Thomas chtějí na Tour de France a oba chtějí vyhrát. Vedení týmu jim v tom nebrání a na startu Tour budou oba. "Nebylo to snadné rozhodnutí nevrátit se na Giro d'Italia, kde obhajuji růžový dres. Vzhledem k tomu, že Tour je mým hlavním cílem, tak je lepší Giro vynechat. Jsem v momentu kariéry, kdy začínám přemýšlet o svém odkazu ve sportu. A když můžu popáté vyhrát Tour de France a přidat se k elitní skupině, tak je to skvělá příležitost," řekl Chris Froome. 

Geraint Thomas se jako obhájce vítězství na Tour chce vrátit do Francie: "Kdybych loni nevyhrál Tour, asi bych jel na Giro a Vueltu. Ale budu nosit dres s číslem 1 a nebylo by hezké, kdybych chyběl." Kromě Tour je pro Gerainta Thomase důležitým cílem i Mistrovství světa v Yorkshiru. 

"Všechno se bude točit kolem Tour, ale budu mít trochu jiný závodní program a po Tour bude velkým cílem světový šampionát v Yorkshiru. Myslím, že největší šanci něčeho dosáhnout budu mít v časovce. Bude to dobrý cíl na konec roku. Rozhodně tam nechci chybět, protože podpora cyklistiky ve Velké Británii a obzvláště v Yorkshiru je neuvěřitelná."

O současné formě velšského cyklisty panují jisté pochybnosti. Thomas pořádně nezávodil od konce Tour de France a na předsezónním soustředění měl pár kilo navíc. Měl mnoho společenských a sponzorských povinností, stal se nejlepším sportovcem Walesu i Velké Británie v anketách BBC. Sám tvrdí, že se bez problémů dokáže vrátit do červencové kondice. A jeho cílem je opět vyhrát. 

Dva hlavní lídři míří na Tour, takže tým Sky musí na italské Giro poslat jiného závodníka. Příležitost dostane mladý Egan Bernal. Kolumbijský vrchař má za sebou jedinou Grand Tour, loňskou Tour de France, ale tým dobře ví, jaký má potenciál. "Giro se mi opravdu líbí. Žil jsem v Itálii tři roky a mám tam spoustu přátel. Mám rád italské fanoušky, znám místní silnice a chci zajet dobré Giro," dodal Bernal. 

Bernal začne sezónu doma v Kolumbii: "Z účasti na Kolem Kolumbie jsem nadšený. Poprvé tu pojedu s Froomeym, takže chci, ať se nám daří. Je to můj domov a chci jet dobře kvůli fanouškům, kvůli své rodině a kvůli Kolumbii. Je úžasné, jak nás fanoušci podporují. Bude to fajn." 

Foto Team Sky