Na nový outfit si Peter Sagan už zvykl: Slovenský dres, který teď vozím, není moc odlišný," řekl Sagan deníku Gazzetta dello Sport a Patxi Vila, sportovní ředitel týmu BORA-hansgrohe, pro deník Het Nieuwsblad dodal: Na rukávech má stále duhové pruhy a na hrudi chybí jen černá, zelená a žlutá. Ale pro další závody je dobře, že o titul v Innsbrucku přišel, všiml jsem si, že je znovu hladový vyhrávat."

Patxi Vila zastává v týmu BORA-hansgrohe roli sportovního ředitele a trenéra a je s týmem v Austrálii. Vila následuje Sagana na vetšinu závodů, stejně jako další sportovní ředitel Ján Valach. A také hlídá jeho trénink: Letos byla zima oproti loňsku klidná. Při tréninku na Mallorce Peter dosahoval na stejné hodnoty. Nebyly lepší, ale ani horší. Měl jsem s ním dlouhý rozhovor o dalších měsících a Peter je teď mnohem klidnější závodník. Už to není dítě, je mnohem zralejší. Porovnával jsem jeho kariéru s Tomem Boonenem a čím je Peter starší, tím víc mi ho připomíná." 

Patxi Vila a Oscar Gatto v zázemí týmu na Tour Down Under

Pro Sagana je nejdůležitější částí sezóny období od prvního monumentu Milán - Sanremo, přes Kolem Flander, až do třetího monumentu Paříž - Roubaix. Poté se chystá i na Amstel Gold Race a Lutych - Bastogne - Lutych, ale nejdůležitějšími závody jsou Sanremo, Flandry a Roubaix. Pouze Sanremo mu zatím mezi úspěchy chybí: Víte, rád bych letos vyhrál všechny tři, ale je to prakticky nemožné. Všechny tři závody jsou stejně důležité. Sanremo je nejblíž místu, kde žiju a bylo by pěkné vyhrát."

Na Sanremu je skvělé, že když tu vyhrajete, na severské klasiky už jedete bez tlaku na výsledek," dodává Patxi Vila. Na Tour pojede pro sedmý zelený dres, a pak se soustředí na Mistrovství světa v Yorkshiru. Peter chce vyhrát co nejvíc různých závodů, rozmanitost je důležitá, proto poprvé vyzkouší i Lutych. Ale nejdřív chceme získat další dva světové tituly."

Sagana zatím světový šampionát nezajímá, protože je velmi daleko: Je to vzdálený cíl. Předtím mám tolik jiných věcí, jak můžu vědět, jaká bude moje forma před Yorkshirem? Na papíře vypadá trať mnohem lépe, než ta poslední, ale abyste vyhráli Mistrovství světa, musí se vše povést, musíte se cítit dobře a mít štěstí. Uvidíme později."

V Austrálii se zatím neprosadil na první místo, ačkoliv v úvodním kritériu Down Under Classic nestačil jen na Caleba Ewana. V první etapě Tour Down Under se nedostal na dobrou pozici a cílem projel na osmé příčce, za naprosto suverénním Eliou Vivianim. Není to však žádný problém, Sagan je v Austrálii v dobré náladě, ochotně rozdává podpisy, fotí se s fanoušky a vtipkuje s týmovými kolegy. Sagan se z Austrálie přesune až do Argentiny, kde se pro změnu utká s Fernandem Gaviriou.

Poté stráví pár dní doma v Monaku. Pak, jako obvykle, je v plánu soustředění v Sierra Nevadě. Nepojede Strade Bianche, ale vrátí se na Tirreno," doplňuje Vila. A následně přijde klasikářské jaro, ve kterém bude útočit na svůj třetí monument kariéry.

Foto Sirotti