Pondělní představení týmu proběhlo ve skromném duchu. Přítomni byli Peter Sagan, Pascal Ackerman, Emanuel Buchmann a nová posila Maximilian Schachmann a s nimi manažer týmu Ralph Denk. Výběr závodníků dal jasně najevo, jaké má tým zájmy. Peter Sagan zůstává největší hvězdou, ale důležité budou i úspěchy německých cyklistů. 

Peter Sagan oznámil závodní program na nový rok a v mnohém se liší od předchozích let. Hlavní změnou je snaha protáhnout klasikářskou sezónu až do monumentu Lutych - Bastogne - Lutych. Už loni zkusil Amstel Gold Race a bojoval o vítězství. Středeční Valonský šíp vynechá a pokusí se uspět na čtvrté monumentální klasice, která sedí spíše vrchařům. "Asi budu sbírat zkušenosti. Nikdy jsem Lutych nejel, takže bude dobré si to vyzkoušet. Po klasikách se začnu připravovat na Tour de France," říká Sagan, který tak odkládá debut na Giru na neurčito. 

  

Začátek Saganovy sezóny se také liší, začne v Austrálii na Tour Down Under a odtud se přesune do Argentiny na Vuelta a San Juan. "Rozhodli jsme se, že si objedu svoje kilometry v Austrálii a odtud pojedu do Argentiny. Potom si trochu odpočinu a pojedu na vysokohorské soustředění do Sierra Nevady," vysvětlil Sagan své plány. 

Slovenský mistr proto vynechá úvodní klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne v Belgii a také italský závod Strade Bianche. Na Tirreno - Adriatico už bude přítomen, pojede Milán - Sanremo a severské klasiky až do Lutychu. Pro Boru a ředitele týmu Ralpha Denka jsou klasiky stěžejními závody: "Pokud dokážeme vyhrát monument a zelený dres na Tour de France, budeme velmi spokojení. Pořád je několik monumentů, které Peter nevyhrál, už získal Flandry a Roubaix, ale byl blízko i na Sanremu a nevyhrál. Příští rok bude mít příležitost."

Sagan zmínil, že je spokojený s vývojem týmu, skupina klasiky opět posílila o další závodníky a v roce 2019 by měl mít kvalitní podporu: "Je opravdu pěkné sledovat, jak tým kolem mě roste. Je radost s kluky závodit. S příchodem Jempyho Druckera a Oscara Gatta posílila sestava na klasiky. Moje cíle zůstávají stejné, hlavní jsou Sanremo, Flandry a Roubaix."


Přetlak sprinterů

Ralph Denk na tiskové konferenci oznámil prodloužení smluv s Pascalem Ackermannem a Emanuelem Buchmannem a představil jejich cíle před novou sezónou. Ackermann se poprvé postaví na start třítýdenního závodu na italském Giru. Bude lídrem do hromadných dojezdů, což hodně zklamalo Sama Bennetta, vítěze třech etap v letošním ročníku. Bennett byl jediný, kdo dokázal konkurovat Eliu Vivianimu, přesto má smůlu, do sestavy se nevejde. "Kdybych byl Němec, bavili bychom se o startu na Tour de France. Ale nemůžu s tím nic dělat," svěřil irský cyklista svou frustraci z rozhodnutí týmu webu cyclingnews.com. 

Denk odmítá, že by národnost mělo něco společného s výběrem sprinterů na největší závody: "Je to rozhodnutí týmu a nemá nic společného se sponzory." Jenže tomu se věří jen stěží, celý tým se snaží sbírat německy mluvící cyklisty a dává jim příležitost na významných závodech. Lídrem na celkové pořadí na Tour de France bude Němec Emanuel Buchmann, ačkoliv na letošní Vueltě zklamal a skončil na dvanáctém místě. A přišel další Němec Maximilian Schachmann, který bude jedním z lídrů v Ardenách. Snaha uspět s německými cyklisty je jasná a reaguje na vývoj na sponzorském trhu. 

Bennettovi tak přinejlepším zbude španělská Vuelta, s čímž spokojený není a Denk mu slíbil i dost příležitostí na jarních závodech. Bennettovi příští rok končí smlouva a je pravděpodobné, že po šesti letech změní zaměstnavatele. 

Zato německý mistr Pascal Ackermann je velice spokojený. Prodloužil smlouvu do konce roku 2021 a dostane příležitost na Giru: " Vždy jsem říkal, že je mým snem být profesionálem v BORA-hansgrohe. Cítím se tu doma a udělal jsem si spoustu dobrých přátel. Jsme jako rodina a to vytváří základ našeho úspěchu. Ralph Denk a Enrico Poitschke mi od začátku dali čas a prostor se zlepšovat. Takovou příležitost můadí závodníci vždy nemají, takže jsem za to extrémně vděčný."

Spokojený je i Emanuel Buchmann, která také prodloužil do konce roku 2021, ale má před sebou velmi těžký úkol, bude lídrem na Tour de France: "Moje první příležitost vést tým bohužel nevyšla tak, jak jsem doufal, ale celkově jsem měl velmi dobrou sezónu a rozhodně jsem udělal další krok v kariéře. V roce 2019 bude mým cílem Tour de France. Loni jsem skončil na patnáctém místě a doufám, že se příští rok dostanu do první desítky." 

Jakou Grand Tour pojede Maximilian Schachmann ještě není jasné, stejně jako v případě Rafala Majky. Denk však má velké plány i v celkovém pořadí na třítýdenních závodech: "Chceme skončit v celkovém pořadí na jedné z Grand Tour do první pětky. To se nám v posledních letech bohužel nedařilo." 

Foto BORA-hansgrohe