BORA - hansgrohe má za sebou další velmi úspěšnou sezónu, ve které se sice nepodařilo vyhrát monumentální klasiku ani Grand Tour, ale jezdci posbírali 47 vítězství, včetně etap na Giro d´Italia, Tour de France a Vueltě. 

S týmem se rozloučilo šest závodníků, hvězdný sprinter Sam Bennetta, který zamířil do Deceuninck - Quick-Step a oficiálně odešel Leopold König. S cyklistikou skončil také Peter Kennaugh. Davide Formolo zamířil do UAE Emirates, Christoph Pfingsten do Jumbo - Visma a Shane Archbold následoval Bennetta do Deceuninck - Quick-Step. 

Posily Lennard Kämna, Ide Schelling, Martin Laas, Matteo Fabbro a Patrick Gamper byly představeny společně se zbytkem týmu v Kolbermooru, v centrále sponzora Auto Eder. Zde Ralph Denk, ředitel týmu, oznámil prodloužení smlouvy se společností hansgrohe do konce roku 2021. Na stejnou dobu platí také dohoda s Borou. Tým má i jednoho nového, menšího sponzora, rakouský region Ötztal. Rakouská cyklistika má v týmu silné zastoupení, pět závodníků je z Rakouska.

Denk nastínil největší ambice týmu: "Máme velké plány. Naším cílem je dostat se na pódium Grand Tour, vyhrát monumentální klasiku jako v roce 2018 a samozřejmě se budeme snažit stát se světovou jedničkou."   

Vyhrát monument je úkolem zejména pro Petra Sagana. Slovenský klasikář v dresu Bory zatím vyhrál monumentální klasiku Paříž - Roubaix a tým chce víc. Po dlouhé době také mění zaběhnutý závodní program: "Těším se na svůj první start na Giru. Stejně jako v předešlých letech na Tour de France, se budu i na Giru soustředit na etapy. Trochu změním program, například nebudu závodit v Austrálii. Kromě Gira ale zůstávají moje cíle stejné. Jarní klasiky a Tour de France." 

Zajímavé je, že další sprinter, Pascal Ackermann, se také chystá na Giro d´Italia: "Samozřejmě bych rád předvedl svou sílu na Tour de France, ale trasa příštího ročníku neumožní moc sprinterských dojezdů. Navíc Emu (Buchmann, pozn. redakce) potřebuje silný tým do hor. Proto dává větší smysl jet na Giro. S Petrem budeme dohromady extrémně silní. Taky pojedu Vueltu. První start na Grand Tour měl na moji výkonnost pozitivní vliv a proto jsme se rozhodli, že pojedu dvě Grand Tours v příštím roce."    

Němečtí závodníci mají v BORA - hansgrohe přednost, především kvůli marketingovým zájmům hlavních sponzorů. Ale Emanuel Buchmann už letos na Tour prokázal skvělou výkonnost a čtvrté místo bylo pozitivním překvapením. Na Tour se soustředí i příští rok: "Soustředím se jen na Tour de France. Vše ostatní je podružné. Závodní program budu mít podobný jako letos. Fungovalo to. Jsem si jistý, že se v červenci budu moci spolehnout na silný tým. Trasa Tour by mi měla hodně sedět, je tam spousta horských etap, chybí časovka družstev a individuální časovka je taky pro vrchaře. Cílem je dostat se na pódium a když udělám malý pokrok, je to rozhodně možné." 

Na Rafala Majku proto zbývají Giro a Vuelta. Polský vrchař skončil letos šestý na obou závodech, ale jinak byl docela neviditelný. Už dva roky nevyhrál žádný závod, ale přesto je spokojený: "Já jsem se sezónou spokojený. Měl jsem pár složitých let a často jsme měl smůlu v rozhodujících situacích. Letos to bylo jiné, dokázal jsem, že můžu soupeřit s nejlepšími. Možná jsem mohl získat lepší výsledek na Vueltě a proto udělám vše pro to, abych se zařadil do boje o pódium na Grand Tour. Mým snem je dokázat to na Giru, protože ten závod opravdu miluji. Fanoušci jsou tam úžasní a atmosféra je skvělá." 

Z týmu odešel italský mistr Davide Formolo a nechal místo lídra pro kopcovité klasiky volné pro Maximiliana Schachmanna. Všestranný německý cyklista se v Boře chytil, vyhrál šest závodů, včetně třech etap na Kolem Baskicka a domácího šampionátu. Navíc skončil třetí na Lutych - Bastogne - Lutych. "Tokio 2020 je mým největším cílem. Trať by mi měla vyhovovat a jsem vděčný týmu, že mi dají svobodu při výběru závodního programu.. Po ardenských klasikách, které by měly být mým prvním vrcholem, pojedu Giro. A poté se už začnu připravovat na Olympijské hry," vysvětluje Schachmann.