Irský šampión se v posledních dvou letech zařadil mezi nejlepší sprintery světa. Devětadvacetiletý cyklista loni vyhrál tři etapy na Giro d´Italia a další čtyři závody a letos se definitivně utrhl ze řetězu a posbíral třináct triumfů, z nichž jedenáct bylo na úrovni WorldTour. V dresu BORA - hansgrohe zářil, ale zároveň chtěl zoufale pryč. 

Německý celek totiž upřednostňuje jiné sprintery, kromě Petra Sagana, lídra na Tour de France, také německou hvězdu Pascala Ackermanna. Ten dostal příležitost na Giru a na Bennetta zbyla až Vuelta, kde vyhrál dvě etapy. 

To už se dlouho táhl spor mezi ním a týmem Ralpha Denka. Podle Denka měl Bennett platný kontrakt na další rok, Bennett měl opačný názor a hlavně chtěl za každou cenu využít příležitosti a přestoupit do nejlepšího sprinterského týmu světa, do belgického Deceuninck - Quick-Step. To se nakonec podařilo a přestupuje s ním také Novozélaďan Shane Archbold, jeho nejvěrnější domestik. 

"Deceuninck - Quick-Step byl jedním z mých vysněných týmů, zejména když jsem byl teenager. Nyní jsem v nejlepších letech a tento tým je nejlepší na světě a chtěl jsem být jeho součástí. Je to příležitost, která se objevila ve správný čas a nemohl jsem ji nechat utéct. Opravdu se cítím líp než kdy dřív. Chci se vrátit na Tour de France. To je pro mě největší cíl," svěřil se pro RTÉ Ireland.

 

Sam Bennett byl vždy velmi talentovaný závodník a hodně odolný sprinter. Začínal v kontinentálním týmu Sena Kellyho An Post, odkud v roce 2014 přestoupil do NetAppu a o rok později už stál na startu Tour de France. Rychlost a výkonnost mu nechyběla, jenže si nevěřil a nebyl dobrý v poziční jízdě a v tvrdých soubojích v hromadných dojezdech. Potřeboval čas a zkušenosti a nyní je v poziční jízdě naopak jedním z nejlepších sprinterů. Navíc se nebojí ani menších stoupání a klasikářských dojezdů. V Deceunincku nemusí myslet jen na hromadné dojezdy, ale budoucnost má i v klasikách. 

"Možná se v budoucnu zaměřím víc na jednorázovky jako Sean Kelly, ale zatím se soustředím na hromadné dojezdy a zelený dres na Tour de France. Deceuninck - Quick-Step je tým na sprinty a jde mu víc o sbírání etap, než o celkové pořadí. To je pro mě perfektní. Budu jedním z lídrů ve sprintech, takže mám skvělou pozici. Myslím, že to bude dobré spolupráce. Když jsem silnější, rychleji se zlepšuji a můžu být všestrannější. Každý rok se snažím zlepšovat. V další sezóně chci dosáhnout na dalších aspoň třináct vítězství," dodává. 

V novém angažmá se Sam Bennett může stát nejlepším sprinterem světa. V BORA - hansgrohe měl dobrou podporu, ale málo příležitostí, v belgickém celku se dočká vytouženého programu a ještě lepší pomoci.