Elkov Author má za sebou jednu z nejlepších závodních sezón za celou svou historii. Jezdci hradeckého týmu si v letošním roce připsali celkem dvanáct vítězství v UCI závodech, k nim přidali vítězství na Mistrovství republiky v silničním závodě i v časovce a ovládli i Český pohár. Vrcholem závodní sezóny pak byla kvalifikace na Mistrovství světa v týmové časovce, které se odehrálo v rakouském Innsbrucku, kde Elkov Author obsadil 12. místo a dokázal porazit i World Tour týmy. Tým je 14. v žebříčku Europe Tour se ziskem 1406 bodů a první mezi kontinentálními sestavami.

Sezóna 2018 je však minulostí a Elkov Author se již připravuje na tu nadcházející. Tím nejdůležitějším je sestava, která bude mít velmi těžký úkol v navázání na letošní výsledky. Odchází opora týmu Josef Černý, který se v příštím roce objeví ve World Tour týmu CCC. V roce 2019 bude sestavu Elkov Author tvořit celkem 10 závodníků. Na soupisce zůstávají Jan Bárta, Vojtěch Hačecký, Alois Kaňkovský, Michael Kukrle, Jakub Otruba a Matěj Zahálka. Ty doplní František Sisr, který přichází z týmu CCC Sprandi Polkowice a který letošní sezónu zahájil vítězstvím na jednorázovém závodě kategorie HC Ronde van Drenthe.

Druhou posilou je pak Karel Hník z Pardus - Tufo Prostějov, který má za sebou dvouletou zkušenost z ProContinental týmů Verva a Cult Energy. Dalším závodníkem, který posílí hradecký tým je Dominik Neumann, který v úvodu letošní sezóny prodělal těžké zranění, ale stihl se vrátit do závodního kolotoče a zajíždět stabilní výsledky. Desátým do party pak bude mladý Matěj Štibingr z pražské Dukly, který by měl být nadějí do kategorie U23. 

“Máme za sebou skvělou letošní sezónu, ale bohužel se nevyhneme změnám v sestavě, ačkoliv například odchod Josefa Černého do nejvyšší soutěže je pro nás vlastně úspěchem. Tým se v roce 2019 zúží o jedno člověka, ale pevně věřím, že dobrá parta a motivace k závodění pomůžou k dalším skvělým výsledkům. Karel Hník je se svými předpoklady jasným vrchařem, který by nám měl v kopcích velmi pomoci a vrátit se ke svým kvalitním výsledkům. Matěj Štibingr přichází z pražské Dukly, kde se věnoval rovnoměrně dráze i silnici a do budoucna by měl být velkým příslibem, má chuť trénovat i závodit. Dominik Neuman prokázal své kvality již minulý rok, když dokázal vyhrát Český pohár v kategorii U23. Letos si bohužel vybral smůlu v podobě zranění na jarní Bíteši, ale dokázal se rychle vrátit a znovu ukázal, že je velkou nadějí české cyklistiky", říká k nové sestavě Vladimír Vávra, ředitel týmu.

“Dominik je typově podobný jezdec jako Josef Černý. Umí přejet kopec a je i rychlý ve spurtu. František Sisr je jezdcem se stabilní výkonností, hodí se především na klasikářské závody. Jeho velkým plusem pro nás je i množství UCI bodů, které přinese a které by nám měly pomoci dostat se do první trojice mezi kontinentálními týmy v rámci UCI Europe Tour a tím si zajistit automatické pozvánky na závody první a druhé kategorie a tím i velmi kvalitní kalendář,” popsal nováčky v sestavě Vladimír Vávra. 

Elkov Author čeká tradičně v listopadu první společné setkání na domácí půdě v Hradci Králové a následně se 22. listopadu přesune do španělského Calpe, kde budou závodníci skoro až do Vánoc najíždět první objemy po zasloužené dovolené. 

Foto Jan Brychta/Světcyklistiky.cz, Elkov Author