Tým Sky byl od roku 2010 nejlépe zajištěným profesionálním celkem světa. Rozpočet soustavně rostl, přicházelo stále více a více špičkových cyklistů a tým byl každý rok velmi úspěšný. Vše vyvrcholilo sezónami 2017 a 2018, kdy jezdci Sky získali čtyři vítězství na Grand Tour. Za devět sezón tým vyhrál šestkrát Tour de France se třemi různými závodníky, jedno Giro d´Italia a jednu Vueltu. K tomu přidejme triumfy na monumentálních klasikách Lutych - Bastogne - Lutych a Milán - Sanremo. Dohromady 322 vítězství, z toho 52 etapové závody a 25 jednorázových závodů. 

Konec společnosti Sky v cyklistice přišel s prodejem firmy do rukou amerického nadnárodního komunikačního a mediálního konglomerátu Comcast (vlastník televizní stanice NBC a filmového studia Universal). Comcast má s marketingem Sky jiné plány, ačkoliv peníze vynaložené na cyklistický tým byly jen minimem oproti celkovému rozpočtu na marketing. 

V otevřeném dopise fanouškům tým Sky potvrdil, že shání nového partnera a že rozhodnuto musí být do začátku Tour de France. Když se sponzora najít nepodaří, tým skončí úplně. "Zatímco společnost Sky na konci roku 2019 odejde, tým je otevřen budoucnosti a možnostem spolupracovat s novým partnerem, když se naskytne vhodná příležitost. Není to konec, je před námi vzrušující rok závodění a uděláme vše pro to, abychom byli úspěšní i v roce 2019," řekl David Brailsford, šéf týmu Sky. 

Rozhodnutí společnosti Sky je pro vedení týmu asi překvapivé, protože hned několik závodníků má dlouhodobé smlouvy. Například Egan Bernal podepsal na pět let, Geraint Thomas má smlouvu do konce roku 2021. Do konce roku 2020 má smlouvu dvanáct cyklistů včetně Chrise Frooma a Michala Kwiatkowského. Ale když nebude tým, nebudou ani platit uzavřené smlouvy a závodníci si musejí najít nové stáje. 

Pro vedení týmu nebude snadné najít tak silného partnera, jakým je společnost Sky. V roce 2017 byl rozpočet týmu 34,5 milionu liber. To je v cyklistice suverénně nejvíc. Od roku 2010 se rozpočet navýšil o téměř dvacet milionů liber. Kdyby David Brailsford sehnal sponzora ochotného platit třeba jen polovinu, nebo dvě třetiny současného rozpočtu, personální politika týmu by se rozpadla. Mohl by si nadále dovolit Chrise Frooma, možná i Gerainta Thomase, ale několik dalších špičkových domestiků už ne. 

A to by pro cyklistiku nebyla špatná zpráva. Srovnaly by se síly. Převaha Sky na třítýdenních závodech je zřejmá, protože tým si může dovolit platit takové domestiky, jako jsou Michal Kwiatkowski, Egan Bernal, Wout Poels, Gianni Moscon a tak dále. Kdyby tito závodníci dostali jinde lepší smlouvy, proč by zůstávali v britském celku? 

Také není jisté, zda se Brailsford smíří s menším sponzorem a slabším týmem. O konci spolupráce se Sky se podle zákulisních informací dozvěděl teprve před týdnem a byl tím šokován. Závodníci se zprávu dozvěděli na soustředění na Mallorce. Jsou to ale nepotvrzené spekulace. Jisté je, že Sky končí a pro silniční cyklistiku to nemusí být špatný vývoj. 

Foto Sirotti