Závodnický kontingent vypadal u žen odlišně než obvykle. Chyběly přední Nizozemky Betsema, Brand, Van der Heijden, van Anrooij a Vos nebo Belgičanka Cant, naopak přibyly třeba Italky. Dosavadní vládkyně sezony Fem van Empel (Pauwels Sauzen) tady loni vyhrála svůj první světový pohár. Jenže letos padla už ve druhém kole a skončila v nemocnici, kde se naštěstí nepotvrdila zlomenina nohy. Třetí letošní výhru si tak připsala její největší soupeřka Puck Pieterse. „Jsem šťastná, že jsem dnes nepadala tak tvrdě, pár míst tam bylo opravdu hodně kluzkých. Brzy jsem viděla, které se dají projet a které ne,“ říkala. Druhá dojela Ceylin del Carmen Alvarado (obě (Alpecin/Deceuninck, -44) a třetí Manon Bakker (Crelan/Fristads, -1:26). Čtvrté místo i přes pády je dosud nejlepším pro loni bronzovou z mistrovství světa, domácí Silvii Persico (FAS Airport Services). Vedení ve světovém poháru udržela Van Empel (330 bodů) před Pieterse (265) a Alvarado (182), Zemanová je 23. - 24. společně s Vos (41).

Nejlepší Češka Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav) ve známém lyžařském středisku hůř odstartovala a dlouho se prokousávala na lepší pozice. Pak se pohybovala ve skupince okolo desátého místa, které nakonec získala s odstupem 4:17 minuty.

„Snažila jsem se jet v klidu a nějak to udržet. Bylo to hodně náročné, celý okruh vedl po sněhu, nebylo si kde odpočinout. Na přimrzlých místech se jelo docela rychle. Zatáčky a výjezdy byly zrádný, těžký, pořád se měnil povrch i stopa, pokaždé vás to poslalo někam jinam. Místy to vypadalo až nebezpečný, bylo hodně pádů. Ale jelo se mi překvapivě docela dobře, fyzicky i technicky. Vždyť jsem minulý týden proležela v posteli s virózou. Až v pátek jsem seděla na válcích, pak byla třikrát na sněhu na rozjetí a odtrénovala jsem vlastně jen středu,“ komentovala svůj výkon.

Na sněhu tedy zajela dobře i bez speciální přípravy, použila jen hrubý vzorek na pláštích Tufo a k tomu nemrznoucí směs na pedály a kufry v botách. „To ale moc nepomohlo,“ krčila rameny. Neobvyklé podmínky vyhovovaly i její nebojácné týmové kolegyni Kateřině Hladíkové. „Užívala jsem si to, sedělo mi to. Jsem moc spokojená,“ hodnotila nadšeně. Porazila i Maďarku Vas. Barbora Jeřábková (také Brilon MB) skončila 26. (-7:06), tedy jedinou příčku za body.

Zemanová pak potvrdila náš názor, který jsme na zimní cyklokros popsali po jeho loňské premiéře: „Cyklokros by si zasloužil být na olympiádě, ale tohle nebyl typický cyklokros. Možná příjemná změna, ale touhle cestou by se asi jeho vývoj ubírat neměl.“

Po Vánocích plánuje nejlepší Češka starty na světovém poháru v Gavere v Belgii, pak Superprestige v Zolderu a Diegemu, po novém roce světový pohár v Zonhovenu a pak následující víkend mistrovství republiky v Mladé Boleslavi. 

Mužské elitě kraloval úřadující mistr Evropy a král bláta Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen), poodjel ve čtvrtém z osmi okruhů a zvítězil po 27 dnech od svštového poháru v Overijse. Druhý skončil i po defektu Niels Vandeputte (Alpecin/Dceuninck, -39) a třetí švýcarský závodník Kevin Kuhn (Tormans, -42), oba tak dosáhli svého nejlepšího výsledku. 

„Jsem moc spokojený, jel jsem opravdu dobře a držel vysoké tempo, i když každý tu dnes udělal spoustu chyb. Jsem rád, že jsme tady potěšili i italské fanoušky,“ říkal Vathourenhout.

Čtvrtý Laurens Sweeck (Crelan Fristads, -44) si upevnil vedení ve světovém poháru (278) před Vnthourenhoutem (265), neboť obhájce Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen) měl nejprve mechanické problémy a pak skončil stejně jako van Empel v nemocnici s podezřeními na zlomeniny. Celkově tak je třetí (249), Boroš zůstává šestnáctý (76). Hlavní favorit Mathieu van der Poel (Alpecin/Deceuninck) startoval z druhé řady a nedokázal se posunout dopředu. Po dvou triumfech dojel až osmý (-3:14), dopadl tak však líp… Češi nestartovali.