Lorena Wiebes se stala objevem loňské sezóny. Vyhrála patnáct závodů, včetně domácího šampionátu a Evropských her. Díky své rychlosti a výkonnosti upoutala pozornost největší profesionálních týmů v ženské cyklistice a rozhodla se předčasně ukončit smlouvu s celkem Parkhotel Valkenburg. Jenže s tím vedení nizozemské stáje nesouhlasí. 

Dvacetiletá sprinterka dostala lukrativní nabídky z více špičkových celků, zájem měl například tým Marienne Vos CCC - Liv, Sunweb a Trek - Segafredo. Lorena Wiebes ale má stále platnou smlouvu do konce roku 2020 a tu se pokusila jednostranně ukončit. Parkhotel Valkenburg to však neakceptuje a případ bude předložen soudu v Alkmaaru už příští čtvrtek. 

Jednání týmu s Lorenou Wiebes selhaly a Nizozemka se vyjádřila naprosto jasně, za Parkhotel Valkenburg už nikdy závodit nechce a radši nebude v následujícím půlroce závodit vůbec. Tak to nakonec opravdu může skončit, pokud tým závodnici neuvolní a on a sama nebude ochotna v týmu pokračovat. "Je velká pravděpodobnost, že půlroku nebudu závodit vůbec, protože už nechci jezdit za Parkhotel. Pro mě existují dvě možnosti. Nezávodit, nebo přestoupit jinam," vyjádřila se jasně Lorena Wiebes. A dodala, že se místo toho na chvíli zaměří na kickbox, který také dělá. 

Z prvního pohledu vypadá případ dost jednoznačně, Lorena Wiebes ukončila smlouvu bez důvodu a proto stále platí. Přestoupit nesmí a návrat do dresu PHV je v současných vztazích téměř vyloučen. Poškozuje to tým i samotnou závodnici a nikdo tím nic nezíská. Lorena Wiebes nepostupuje zrovna citlivě a snad ani chytře. Ve větším týmu by nepochybně získala lepší podporu a také více peněz. Těžko říct, zda v Parkhotel Valkenburg vůbec nějaký důstojný plat pobírá. Pokud by jinde získala opravdovou profesionální smlouvu, není se co divit jejímu přání odejít.

Podobný spor se svým bývalým týmem vedl Wout van Aert. Belgičan ukončil smlouvu s týmem Roompot - Crelan o rok dříve a Nick Nuyens, manažer stáje, ho kvůli tomu žaloval o náhradu škody jeden milion eur. U soudu ale uspěl Van Aert a nic platit nemusí. Van Aertovi se nelíbilo spojení týmu Vernadas Willems - Crelan s nizozemským celkem Roompot, o kterém předem nic nevěděl. Pravým důvodem rozvázání smlouvy ale byl zájem lepšího týmu Jumbo - Visma o jeho služby.