Jen namátkou připomínáme jména sportovců, kteří uspěli v našem závodě a která se později objevovala ve výsledkových listinách světových soutěží. V ročníku 2005 zvítězil domácí závodník Leopold König, o rok později byl nejlepší slovenský reprezentant Peter Sagan, v ročníku 2011 zvítězil odchovanec našeho klubu Daniel Turek, kterého v roce 2013 nahradil další bývalý závodník našeho klubu Michal Schlegel. Naposledy český závodník vyhrál v roce 2016, kdy se vítězem stal dnešní reprezentant ČR Jakub Otruba . V roce 2020 zvítězil další český talent z líhně Mapei Merida Kaňkovský Pavel Bittner. 

V závodě startují závodníci kategorie Juniorů (U/19) a nejlepší z kategorie Kadetů (U/17). Pořadatel pozval závodníky ze sousedních států. 

O start v letošním ročníku projevily zájem týmy z Německa, Rakouska, Slovenska, ale i Belgie či Nizozemí.

Pro závodníky je připraveno šest soutěží: Soutěž jednotlivců (U/19), Sprinterská soutěž, Soutěž o nejlepšího vrchaře, Soutěž o nejlepšího závodníka Juniora (U/18), Soutěž o nejlepšího Kadeta (U/17) a Soutěž družstev.

Program závodu:

Pátek 30. 7. 2021 Lanškroun

  • 16:00 hod. - Představení závodníků, zahájení závodu na náměstí M. Marků
  • 17:00 hod. - Start I. etapy "Výprachtické" 75 km na okruhu: Lanškroun, Nepomuky, Výprachtice, Heřmanice, Chudoba, Albrechtice, Lanškroun. Na trati jsou dvě horské prémie na Chudobě v prvním a ve třetím kole, rychlostní prémie bude ve druhém okruhu na příjezdu do Lanškrouna. Okruh absolvují závodníci 3x a v cíli na náměstí M. Marků je budeme očekávat v 18:30 – 19:00 hodin.

Sobota 31. 7. 2021 Lanškroun 

  • Je na programu II. etapa "Nepomucká" - časovka jednotlivců - na trati Lanškroun, Nepomuky a zpět
  • Start v ulici Kralická u firmy DOTA. 
  • Jede se na uzavřené trati pro veškerý provoz. Vjezd pro čerpání PHM u firmy DOTA bude povolen. 
  • Start: První závodník odstartuje v 9:00 hodin, cíl je naplánován na 11:30 hod.
  • Objízdná trasa pro ostatní dopravu je vedena z Lanškrouna směr Třešňovec a Horní Čermnou směr Nepomuky. Obrácený směr vede: Nepomuky, Horní Čermná, Třešňovec, Lanškroun.

Sobota 31. 7. 2021 15:00 hod. start náměstí Jablonné n/Orlicí - III. etapa - silniční závod

  • Řazení závodníků na slavnostní start a slavnostní start se uskuteční v prostoru náměstí v Jablonném nad Orlicí. Po slavnostním startu se vyjede po silnici č. I/11 směr Ostrava. Následuje první horská prémie Červenovodské Sedlo, dále obce Červená Voda, Bílá Voda, Bukovice, Olšany, Klášterec, zde trať odbočuje ze silnice I/11 a stoupá na druhou horskou prémii Zborov, následují Horní Studénky, křižovatka Na dole, Jedlí, dále třetí horská prémie Crhov, Cotkytle, a čtvrtá horská prémie Lázek, následuje sjezd do obce Tatenice a trať pokračuje směr Lubník, Sázava, Lanškroun. V cíli na náměstí M. Marků budou závodníci očekáváni v 16:45 – 17 hodin.

Neděle 1. 8. 2021 9:00 hod. start nám. M. Marků - IV. etapa - silniční závod, Řazení závodníků na startu bude probíhat za uzavřeného provozu na nám. M. Marků. 

  • Trasa IV. etapy je vedena: Výjezd z města po ulici Dobrovského sil. č.I/43, křiž. ul. Kralická, vlevo po silnici II/311, dále Nepomuky, Horní Čermná, Dolní Čermná, Verměřovice, Letohrad, horská prémie Šedivec vlevo na sil.č.I/11, rychlostní prémie Žamberk, dále směr Dlouhoňovice, Hejnice, České Libchavy, horská prémie Rozsocha, dále Rviště, Libchavy, Ústí nad Orlicí, horská prémie Andrlův Chlum, směr Řetůvka, rychlostní prémie Řetová, Přívrat přímo, křiž. Nad Kohoutem, rychlostní prémie náměstí Česká Třebová, dále po sil. směr Skuhrov, Ostrov, Lanškroun, kruh. objezd vlevo, cíl na nám. M. Marků. V cíli budeme závodníky očekávat v 11:00 hodin

Pořadatel má povolení k pořádání sportovní akce a ke zvláštnímu užívání silnic I., II. a III. třídy v uvedeném regionu. Závod bude probíhat za běžného silničního provozu, regulace dopravy bude prováděna příslušníky Policie ČR a pořadateli na křižovatkách a na motorkách. Další opatření pro bezpečnost a plynulost silničního provozu bude řešena dle požadavků vzniklé situace pořadatelem závodu.

Zveme všechny příznivce cyklistiky ke zhlédnutí hodnotné sportovní podívané. Prosíme účastníky silničního provozu, kteří se potkají na silnici s konvojem závodu, aby uposlechli pokynů policie a pořadatelů.