Kvůli pandemii nemoci covid-19 se Zdeňkovi Štybarovi změnil program a má díky tomu čas zúčastnit se Mistrovství světa v cyklokrosu. Štybar se v sezóně 2020/2021 rozhodl nezávodit v terénu a místo toho se připravoval na novou silniční sezónu. Jenže pandemie rychle mění plány a tak se čeští fanoušci dočkají našeho historicky nejlepšího cyklokrosaře na startu nejdůležitějšího závodu. 

Štybar zní před nedělním závodem poměrně sebevědomě a ambiciózně: „Letos jsem světový šampionát jet neměl, ale věci se změnily. Jak víte, tahle disciplína je mou vášní a poté, co jsem v televizi viděl několik závodů, jsem v žaludku cítil, že opravdu chci závodit. Normálně by se mi to nehodilo do programu, ale vše se mění a mám za sebou spoustu tréninku a moje kondice je dobrá. Zvážil jsem možnosti, probral jsem to s Patrickem Lefeverem a s vedením týmu a jsem vděčný, že mám podporu týmu. Takže jsem si začal připravovat materiál a rozhodl se, že to zkusím." 

„Na Mistrovství světa mám vždy zvláštní pocit, začala tam moje kariéra a dosáhl jsem na výjimečná vítězství. Tentokrát nepojedu o titul, ale pojedu naplno, dám ze sebe vše a zkusím zajet co nejlepší výsledek. Závod má dva jasné favority, Wouta van Aerta a Mathieu van der Poela, ale boj o třetí místo bude docela otevřený. Trať je pěkná, není moc technická a bude vyhovovat silným jezdcům. To je pro mě dobré, protože můj poslední tréninkový blok se podařil a můžu být hodně silný." 

Bez bodů ve světovém žebříčku se však postaví na konec startovního pole a hned na startu závodu bude mít nevýhodu oproti favoritům. S Van Aertem a Van der Poelem nebude moci soupeřit, ale ani boj o bronz se nezdá reálný. Podle Petra Dlaska, reprezentačního trenéra, je návrat Štybara skvělou zprávou. „Zdeněk zvážil situaci. Několikrát se mu měnil závodní program, silniční sezona se neustále odkládá. Jezdil v intenzitě a volal, že by chtěl jet. Je to pro nás skvělá zpráva, se svými zkušenostmi a přípravou, kterou má za sebou bude jistě skvěle připraven. Je to stratég a když vidí, že silniční sezóna je v nedohlednu, tak si přípravu zpříjemní startem na světovém šampionátu. Všichni byli zvyklí, že jezdil pro medaile, ale letos si do krosu jen odskočí a nemůže se porovnávat v dvěma nejlepšími Van Aertem a Van der Poelem. Ale s ostatními je schopen se poprat a zavzpomínat na své cyklokrosové časy. Mrzí mě, že nemohou startovat juniorské kategorie, pro něž je jistě vzorem,“ cituje reprezentačního trenéra web ceskysvazcyklistiky.cz.

V Belgii se momentálně jedná o bezpečnosti uspořádání světového šampionátu. Přímo v Ostende rychle roste počet případů nákazy koronavirem a hrozí úplné zrušení šampionátu. Už dříve byly z programu mistrovství vyjmuty juniorské kategorie. V současné situaci je pravděpodobné, že se bude závodit, ale za velmi přísných podmínek.