Ve čtvrtečním Kermicrossu kategorie C2 skončil Štybar patnáctý. Vyhrál belgický obojživelník Quinten Hermans (Tormans team), který loni patřil do cyklokrosové špičky a teď odjel silniční sezónu v dresu Intermarché. Několik slušných výsledků včetně 2. místa na Liége-Bastogne-Liége, nebo celkově druhé v etapáku Tour de Wallonie mu pomohy k další tříleté smlouvě v Alpecinu. Španěla Felipeho Ortse (Burgos BH) zdolal o 44 vteřin, třetí skončil Laurens Sweeck (Crelan/Fristads) -1:08. Štybar ztratil 3:16, před ním dojeli ještě třeba Daan Soete, který se vrátil z amerických světových pohárů, anebo Anton Ferdinande (oba Deschacht/Hens Maes), vítěz českého poháru v Jičíně.

Jaký máš pocit ze závodu?

Nic moc. Syn byl nemocný, nevyspali jsme se poslední tři noci a určitě se to na mně trošku podepsalo. Dvacet minut to bylo dobrý, přijel jsem si dokonce až na první pozici. Potom jsem ale brzy vycouval a nemohl se dostat do rytmu. Jsem zklamaný, že jsem nevydržel v tempu až do konce. Přitom jsem si myslel, že bych tam měl být.

Jaká byla trať?

Tahavá, trošku technika, trošku bahno, hodně tráva, moc to nedrželo. Zkrátka něco jiného, než na co jsem zvyklý. Není to ještě ono. Ani jsem zatím neměl žádný cyklokrosový trénink. Beru to z voleje, jak to přijde.

Hermans jel první cyklokros po plné silniční sezóně a vyhrál. To stojí za uznání, že?

Jel výborně. První závod hned po volnu, to je známka kvality a pro něj velké povzbuzení. Ale neznám jeho další program, co má v plánu.

Letos zatím světová dvojka Sweeck skončil třetí, dal ti dvě minuty. Jak vypadal on?

Já jsem tam s nimi vepředu bohužel moc nepobyl, abych si toho stihl víc všímat.

Nelituješ návratu ze závodního víkendu na Slovensku do Belgie na čtyři dny?

Určitě ne. Jsem rád, že jsem se vrátil. Chtěl jsem být hlavně s rodinou. Od srpna jsem strávil snad jen šest dní doma. Ale to cestování je únavné, jsem víc utahaný z věčných přejezdů než ze závodění.

Jak máš zajištěné zabezpečení v Česku? Před třemi lety tě v Holých vrších tým vybavil klubovým autobusem…

Zbytek noci strávíme u nás doma ve Stříbře. Od kamaráda si půjčím do Tábora camper, týmový autobus už jsem nedostal. Pojedu ale v dresu QuickStepu až do konce roku. Kompletní servis bych měl využít od české reprezentace.

S jakým výkonem budeš v Táboře spokojen, výsledek se dá asi obtížně odhadovat, že?

Těžko říct. Rád bych, aby se mi jelo dobře a měl jsem dobrý pocit, že to technicky dávám. Že vydržím celou hodinu v plném tempu, s tím asi nemůžu počítat, to je to, co mi teď chybí. I na Slovensku jsem měl pár krizovek, ale na závěr jsem se ještě rozjel. Přece jen se pojetí závodů od dob, kdy jsem se cyklokrosu věnoval naplno, změnilo. Já jezdil dvě kola šrot, udělal jsem si menší skupinu, pak jsme jeli tempo, řekněme submax, a pak až zase v závěru, možná dvě kola přes hranu.

Jakou máš dohodu s novým australským zaměstnavatelem BikeExchange/Jayco o aktuální cyklokrosové sezóně?

Chci jet ještě něco po Vánocích, ale uvidíme co přesně. Trénoval jsem letos opravdu hodně a chci závodit. Ale taky musím cítit, že tělo funguje a že se dostávám do formy. Nechci jezdit někde, abych se bál, že dostanu kolo. V úterý jedu jeden večerní závod, Kiremko Nacht van Woerden v Nizozemsku. Potom si dám dva týdny volno, chceme odletět někam na dovolenou. Pak zase začnu.