Osmá etapa z Vallsu do Igualady byla ideální pro dlouhý únik. Důvod sjíždět uprchlíky neměly sprinterské týmy, kterým stálo v cestě stoupání Montserrat, ani týmy favoritů na celkové pořadí. Do útoku tak vyrazila početná skupina, kde nechyběl ani Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step). 

K českému klasikáři se přidali Jorge Arcas (Movistar), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Luis Leon Sanchez (Astana), Dylan Teuns (Bahrain Merida), Jonas Koch (CCC), Tobias Ludvigsson (Groupama - FDJ), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Tosh Van Der Sande (Lotto Soudal), Nicolas Dlamini (Dimension Data), David de la Cruz (Ineos), Ruben Guerreiro (Katusha Alpecin), Nikias Arndt (Sunweb), Martijn Tusveld (Sunweb), Peter Stetina (Trek - Segafredo), Sergio Henao (UAE Emirates), Alex Aranburu (Caja Rural - Seguros RGA), Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA), Jesus Herrada (Cofidis), Nicolas Edet (Cofidis) a Fernando Barceló (Euskadi - Murias). 

Astana opět odmítla udržet Miguela Angela Lopeze v červeném dresu a nechala úniku spoustu času. Což bylo zajímavé zejména pro Nicolase Edeta. Zkušený Francouz ztrácel před etapou 6:24 a dojel v první skupině s náskokem 9:25 před pelotonem, takže se dostal do čela průběžného pořadí. 

Mezitím se ale závodilo o etapu. A bylo to dost dramatické. Skupina spolupracovala až do stoupání Montserrat s vrcholem 28 kilometrů před cílem. Zde se lepší vrchaři snažili uniknout soupeřům, nejdříve to zkusil Stetina, k němu se přidal Barceló, později také Herrada, ale všichni byli dostiženi. 

Také začalo pršet a v kluzkém sjezdu se podařilo ujet Guerreirovi, Barcelóvi a Tusveldovi. Na konci sjezdu si dopředu i Aranburu a zkusil zaútočit sólově 8 kilometrů před cílem. Jenže byl pohlcen, po něm to vyzkoušel Tusveld, bohužel však na kruhovém objezdu upadl.

Závodníci se zase sjeli do jedné skupiny a 3 kilometry před cílem zaútočil Tobias Ludvigsson, po němž vyrazil i Zdeněk Štybar. Český cyklista už na nic nečekal a od mety dvou kilometrů před cílem jel sám nadoraz. Jenže skupina za ním se nezastavila a Štybara dojela. Ve spurtu byl nejrychlejší Nikias Arndt, který porazil Alexe Aranburua a Toshe Van Der Sandeho. 

Štybar dojel vysílen na 14. místě se ztrátou šesti sekund.  

V celkovém pořadí vede Nicolas Edet s náskokem 2:21 před Teunsem. Lopez je třetí s odstupem 3:01. Ale pořadí se bude opět měnit v nedělní etapě. Lopez vede pořadí do 25 let, Nairo Quintana (Movistar) pokračuje v zeleném trikotu lídra bodovací soutěže. Angel Madrazo (Burgos - BH) je nejlepším vrchařem.