loading...

Sunweb přišel o Toma Dumoulina a tím také o ambice na vítězství v celkovém pořadí Grand Tours. Lídry týmu v novém roce budou Michael Matthews, Wilco Kelderman, Tiesj Benoot, Cees Bol a Sam Oomen. Největší naděje si Sunweb dělá v klasikách a hromadných dojezdech. 

Sunweb v Amsterdamu představil hned tři týmy, kromě sestavy WorldTour také ženský tým a celek U23. Celkem 52 závodníci a závodnice budou jezdit ve stejném dresu, který se od letošního moc neliší.  

"Sezóna 2019 nebyla taková, jakou jsme očekávali," pronesl na prezentaci Iwan Spekenbrink, ředitel týmu. "Ale náš tým žen byl druhý nejlepší na světě. Náš development tým je možná nejlepší na světě, protože sedm našich jezdců jde do WorldTour a měli jsme i mistra světa do 23 let, i když jen na chvíli," naráží Spekenbrink na vyloučení Nilse Eekhoffa z prvního místa v závodě mužů do 23 let. 

Tým mužů musel zvolit novou strategii a jiné cíle: "Chceme se ukázat v klasikách a chceme být úspěšní ve sprintech. Chceme vytvořit nejlepší sprinterský vlak." Největší zodpovědnost za výsledky tedy bude mít Michael Matthews, který je lídrem na dlážděné klasiky společně s Tiesjem Benootem a zároveň je nejzkušenějším sprinterem. "Příští rok se zaměřím hlavně na jarní klasiky. Letos jsem měl hodně smůlu," dodává Matthews. 

Spekenbrink měl ambice vybudovat silný tým pro celkové pořadí na třítýdenních závodech, ale toho se nyní musí vzdát, protože přišel o lídra: "Stále máme na Grand Tours ambice, ale není realistické očekávat, že bychom mohli nějakou vyhrát." 

Do pozice hlavního lídra se posunul Wilco Kelderman, který se ale poslední dva roky trápil. Příští sezónu se zaměří na Giro d´Italia: "Doufám, že se vrátím na úroveň z Vuelty 2017, kde jsem skončil čtvrtý." 

Nováčky v týmu jsou kromě Tiesje Benoota také sprinter Alberto Dainese, Ilan Van Wilder, Jasha Sütterlin a Nils Eekhoff. Odešli Lennard Kämna, Tom Dumoulin, Max Walscheid a Louis Vervaeke. A také spousta podpůrného personálu, například trenér Hendrik Werner, který zamířil do BORA - hansgrohe. Naopak přišel Dajo Sanders, který se v letošním roce staral mimojiné o Romana Kreuzigera v Dimension Data. A také trenéři Camiel Dénis a Steve Benton.