Celek Sunweb má nizozemské kořeny, nizozemského lídra a vedení, ale oficiálně je německý, proto byl představen v německém hlavním městě. V nových čevených dresech se předvedli nejenom jezdci sestavy WorldTour, ale také ženy v čele s americkou mistryní Coryn Rivera a mladí jezdci závodící za kontinentální development tým. Celkem padesát závodníků a závodnic.

Hlavním cílem WorldTour týmu bude v příštím roce italské Giro. Tam se opět pokusí vyhrát Tom Dumoulin, ale chystá se i na Tour de France. Na obou závodech bude mít k dispozici Wilca Keldermana, který tak nedostane příležitost být lídrem na třítýdenním závodě. Přemýšlel jsem o jiném závodním programu, ale když se Tom rozhodl soustředit na Giro, věděl jsem, že to bude takto. Dívám se na to jako na příležitost. Nejdřív jsem nebyl rád, ale uvědomil jsem si, že je stále spousta závodů, na kterých můžu jet na sebe. Například na Paříž - Nice nebo Kolem Katalánska. Na Grand Tour často jezdím jako druhý, nebo třetí lídr a možná mi to vyhovuje, řekl Kelderman na prezentaci deníku De Telegraaf. 

Sunweb potřebuje Dumoulina podpořit vším, co má k dispozici, protože celkově není tým příliš silný. Ne v porovnání se Sky. Proto letos Kelderman nedostane šanci například na Vueltě. Další velmi dobrý domestik Sam Oomen se chystá na debut na Tour de France. Na Vueltě bude tým bez lídra na celkové pořadí a hlavní postavou bude sprinter Max Walscheid. 

Tom Dumoulin si mohl závodní program vybrat, v týmu je jasnou a neohroženou jedničkou. Dlouho přemýšlel o startu na Tour, ale kvůli trase a minimu časovek se rozhodl pro Giro. Ve skutečnosti jsem chtěl vše vsadit na Tour. To byl týmový plán. Ale pak byla vyhlášena trasa Gira Tour a já poslal týmu zprávu: Můžeme si o tom ještě promluvit?, řekl Dumoulin stanici NOS. 

Rád bych jel na Tour, ale musím počítat s tím, že pokud chci vyhrát, musí mi vše sednout. Tour je Tour, je to největší závod, i pro mě, ale další druhé, třetí, čtvrté, nebo páté místo mi nic nového nedá. Nechci se celý rok soustředit na Tour, dělat vše správně a pak skončit třetí. Naopak vyhrát Giro by bylo opravdu skvělé. Je to velká příležitost, dodává. 

Na dalšího lídra Michaela Matthewse čeká dlouho očekávaný debut na Kolem Flander. Všestranný Australan se doposud zaměřoval spíše na Ardeny, ale v Sunwebu věří, že kostky mu budou vyhovovat více: Ardeny byly vždy prioritou, ale trochu jsme analyzovali moje schopnosti a tým zjistil, že bych měl být lepší na kostkách. Ardenské klasiky jsem si vždy užíval, ale v týmu si myslí, že bych měl být na kostkách lepší a já jim prostě věřím. 

Matthews patří k nejtalentovanějším cyklistům současnosti, kromě hromadných dojezdů a etap na všech třech Grand Tours, získal i zelený trikot na Tour de France a daří se mu i na jednorázových závodech, v roce 2015 byl třetí na Milán - Sanremo a druhý na Mistrovství světa, v roce 2017 čtvrtý na Lutych - Bastogne - Lutych a loni vyhrál kanadské jednorázovky GP Quebec a GP Montreal. O jeho potenciálu na kostkách svědčí vítězství v závěrečné etapě BinckBank Tour v Geraarsdbergenu, kde porazil Grega Van Avermaeta, Zdeňka Štybara a Olivera Naesena. 

Flandry mě opravdu zajímají. Zatím jsem tam mezi profesionály nejel ani jednou. Byl jsem druhý v kategorii U23, takže na to mám dobré vzpomínky. Vím, že velké Flandry jsou něco úplně jiného, ale těším se. 

Bude mít velmi dlouhou a náročnou sezónu klasik. Začne už na Omloop Het Nieuwsblad, absolvuje Kuurne - Brusel - Kuurne, Sanremo, E3 BinckBank Tour, Gent - Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Kolem Flander, vynechá Paříž - Roubaix, ale vrátí se na Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. Dalším cílem bude Tour de France. 


Podívejte se na fotogalerii týmu Sunweb z prezentace a z týmového soustředění a prohlédněte si nové dresy a kola na rok 2019.

Prezentace Sunwebu: 

loading...

Týmové soustředění:

loading...

Kola a dres:

loading...

Foto Team Sunweb, Oscar Timmers