Tadej Pogačar (UAE Emirates) předvedl dokonalý spurt v dojezdu monumentální klasiky Lutych - Bastogne - Lutych. V cílové rovince v centru Lutychu začal spurtovat z poslední pozice, vyvezl se za Julianem Alaphilippem (Deceuninck - Quick-Ste) a v posledních metrech dokázal světového šampiona předstihnout. 

Na třetím místě skončil další Francouz David Gaudu (Groupama - FDJ), který na pásce porazil dnešní oslavence, už 41letého Alejandra Valverdeho (Movistar). Pátý dojel dnes nejaktivnější Michael Woods (ISN). 

Aktivní Ineos Grenadiers

Jak je na Lutychu zvykem, rozhoduje se až v posledních kilometrech 260 kilometrů dlouhého závodu. Do dlouhého úniku vyrazilo sedm jezdců ve složení: Laurens Huys (Bingoal Pauwels Sauces), Mathijs Paaschens (Bingoal Pauwels Sauces), Loic Vliegen (Intermarché Wanty Gobert), Lorenzo Rota (Intermarché Wanty Gobert), Sergej Černeckij (Gazprom - RusVelo) a Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen - Baloise).   

Skupina získala rychle velký náskok přes deset minut. A poté se dlouho v závodě nic nedělo, až 84 kilometry před cílem zkusil ujet Luis Léon Sánchez (Astana - Premier Tech), ale nebylo mu to dovoleno. A uniknout se nepodařilo ani později Gregu Van Avermaetovi (AG2R Citroen) a Philippu Gilbertovi (Lotto Soudal).

60 kilometrů před cílem ujeli z hlavní skupiny Mark Padun (Bahrain Victorious), Mark Donovan (DSM) a Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), ale to už se lídři v pelotonu chystali na rozhodující stoupání a tříčlenný únik neměl vlastně žádný vliv na konečný vývoj. Tadej Pogačar musel řešit defekt a vracet se do pelotonu, ale nebyl to pro něj žádný velký problém. 

37 kilometrů před cílem, v nejtěžším stoupání Redoute, se rozpadla vedoucí skupina uprchlíků. Vpředu zůstal sám Vliegen a v hlavním poli rozjel hodně ostré tempo tým Ineos Grenadiers. Jezdci britského týmu roztrhli peloton a v druhé skupině zůstal například Julian Alaphilippe.

Díky práci týmů Deceuninck - Quick-Step a Astana - Premier Tech se skupiny opět spojily, ale Ineos útočil i v dalším stoupání Forges. Na čele měl hned několik jezdců a sólový únik proto vyzkoušel Richard Carapaz. Ekvádorský cyklista získal náskok až 25 sekund a blížil se k rozhodujícímu výjezdu Roche-aux-Faucons. 

Ale udělal jednu velkou chybu. Sedl si ve sjezdu na horní rámovou trubku, což je od 1. dubna zakázané. A po dojezdu závodu byl diskvalifikován. 

Woods útočí

Na Roche-aux-Faucons zaútočil Davide Formolo (UAE Emirates) a pomohl dostihnout Carapaze. Důležitější ale byl drtivý nástup Michael Woodse (ISN). S Kanaďanem se udrželi pouze Tadej Pogačar, Julian Alaphilippe, David Gaudu a Alejandro Valverde. Překvapivě se nedařilo obhájci vítězství Primoži Rogličovi (Jumbo - Visma).

Slovinec zůstal ve druhé skupině s Jakobem Fuglsangem (Astana - Premier Tech), Marcem Hirschim a Formolem z týmu UAE Emirates. A za čelní skupinou zůstali i všichni jezdci Ineosu. Adam Yates se snažil své zaváhání napravit, ale marně, čelní pětice se vzdalovala. 

V posledním stoupání závodu opět zaútočil Michael Woods, protože si byl vědom, že ve spurtu nemůže soupeřům konkurovat. Pogačar měl problém udržet Woodsovo tempo a díru musel zalepit Alaphilippe. Skupina se však i poté udržela pohromadě.

Ve zbylých kilometrech závodu první skupina docela spolupracovala, až do posledního kilometru. Poté začalo velké taktizování a vybírání si místa do spurtu. Alaphilippe nechtěl sprintovat z předních míst, najel si na čtvrtou pozici, ale ještě za ním se schoval Pogačar. 

Na nevýhodné první pozici jel čtyřnásobný vítěz Alejandro Valverde a jako první začal i spurtovat. Alaphilippe vsadil skvělý sprint, ale Pogačar byl ještě o maličko rychlejší a protnul cílovou pásku na prvním místě s malým náskokem. Získal své první klasikářské vítězství a druhé monumentální vítězství pro Slovinsko. 

Úspěch týmu UAE Emirates potvrdil šestým místem Marc Hirschi se ztrátou 7 sekund před Tiesjem Benootem (DSM) a Bauke Mollemou (Trek - Segafredo). Aktivní Ineos odjíždí z Lutychu bez úspěchu, nejlepší byl až jedenáctý Michal Kwiatkowski. 

Jediný český účastník Roman Kreuziger (Gazprom - RusVelo) závod nedokončil.