Tým UAE Emirates má v popředí průběžného pořadí Kolem Baskicka dva závodníky a snaží se toho využívat. Tadej Pogačar útočil ve 3. etapě a vyhrál etapu, Brandon McNulty vyrazil do útoku následující den a i když etapu nezískal, oblékl se do žlutého dresu.

Tým Jumbo - Visma s Primožem Rogličem v čele se rozhodl nestíhat McNultyho skupinu ve sjezdu ze stoupání Erlaitz. Důvodem byla především přítomnost Jonase Vingegaarda v McNultyho skupině. Mladý Dán nestřídal a mohl šetřit síly na dojezd. Navíc se posouval celkovým pořadím, protože před etapou ztrácel 5 sekund na Rogliče a jen 24 sekundy na McNultyho. 

Jenže Vingegaard v dojezdu zklamal, nezvítězil a dojel až čtvrtý za McNultym. Nezískal žádné bonifikační vteřiny, naopak další čtyři sekundy na McNultyho ztratil. V celkovém pořadí je třetí s odstupem 28 sekund na Američana a 5 sekund na Rogliče. Zvolil tým Jumbo - Visma dobrou strategii? Na to jsou různé pohledy. „Ztratili dres, takže určitě nějaké chyby udělali,“ řekl Tadej Pogačar pro Cyclingweekly. „Pro nás je to perfektní, pokud chtějí závodit takhle, ale možná je to pro ně taky v pořádku. Nevím, co si mysleli.

McNulty byl překvapen, jak snadno se do dresu lídra závodu dostal: „Trochu ano, upřímně řečeno. Nejdřív jsem zaútočil v kopci a byl dostižen a později přišlo jen jedno zrychlení a byli jsme pryč. Tak jsem si řekl: ´Aha, OK.´ Naštěstí skupina spolupracovala a vyšlo to perfektně. Roglič určitě měl na to nás dojet, je jedním z nejlepších na světě, takže nevím, proč se vytvořila mezera. Ale stěžovat si nemůžu.

Udělal Roglič jednoduše chybu, nebo měl jiný záměr? Když Vingegaard odjel s McNultyho skupinou, zůstal vzadu sám, dokud se nevrátil Antwan Tolhoek. Šanci na celkové vítězství mu zachránil tým EF Nippo. Hugh Carthy pracoval pro Sergia Higuitu a pokusil se udržet náskok co nejmenší. Až později se vrátil Tolhoek a přidal ruku k dílu. Roglič si patrně věří na McNultyho v závěrečné etapě s cílem na Arrate. Stačí mu ujet o 13 sekund a vyhrát etapu a díky bonifikaci půjde do čela. Vpředu je navíc i Vingegaard, takže není nic ztraceno. 

„Byl to těžký den. Doufali jsme, že Jonas vyhraje etapu. Jel výborně. Pokud bychom posuzovali naše dnešní úsilí, dopadlo to pro nás špatně. Ale tady v Baskicku je každá etapa důležitá pro celkové pořadí. Stále máme šanci, říká Roglič. „Riskovali jsme, dodává Frank Maassen, sportovní ředitel Jumbo - Visma. „Jonas měl šanci vyhrát etapu. Museli jsme dlouho bojovat, než jsme se dostali do dobré situace. Jonas v kopci odvedl skvělou práci a dotáhl zpět McNultyho. V první skupině nemusel nic dělat, taže jsme doufali v etapové vítězství. Že jsme ztratili žlutý dres tolik nevadí. V dalších dvou dnech uděláme vše pro to, abychom dres získali.  

Situace se pro Jumbo - Visma nevyvinula ideálně, ale na druhou stranu jezdci UAE Emirates mají nyní trochu svázané nohy. Musejí pracovat na čele pelotonu a Tadej Pogačar nemůže útočit jak se mu zachce. Musí brát ohledy na McNultyho. Když Roglič zaútočí a McNultyho utrhne, co udělá Pogačar? Kdy dostane povolení k protiútoku? Jumbo může použít také Vingegaarda a pro sportovní ředitele UAE Emirates nebude snadné zvolit správnou taktiku.     

V páteční etapě na závodníky čekají tři stoupání 3. kategorie, ale poslední vrcholí 29 kilometrů před cílem a poté zvlněný dojezd. Těžko se bude zásadně měnit pořadí, pokud UAE Emirates udrží kontrolu nad závodem. Těžší pro McNultyho bude poslední etapa v sobotu. Pouze 112 kilometrů dlouhá etapa s cílem na Arrate je celá v kopcích. Pro McNultyho bude nejtěžší cílový výjezd, nesmí totiž ztratit kontakt, i malý odstup ho může stát vítězství.