Thibaut Pinot je velmi křehký cyklista. Je ale také velkým bojovníkem. V roce 2018 se na Giro d´Italia zničil v nejtěžší etapě závodu takovým způsobem, že musel následně vzdát a k závodění se vrátil až o několik měsíců později. A loni, v životní formě po vítězství na Tourmaletu, vzdal Tour de France kvůli svalovému zranění, které sice vypadalo nenápadně, ale neumožnilo mu pokračovat. Pinot cítil, že má životní triumf na dosah a po odstoupení dokonce zvažoval ukončit kariéru. Zklamání bylo obrovské. 

Ale nevzdal se. Odpočinul si fyzicky a především psychicky a vrací se do sedla závodního kola. Dnes, ve čtvrtek 13. února, absolvoval první etapu Kolem Provence. Ale jediné, co ho zajímá, je úspěch na Tour de France.

Thibaut je připraven bojovat, říká Philippe Mauduit, zkušený sportovní ředitel týmu Groupama - FDJ. Musí se do toho zase dostat. Jeho léčba byla postupná a oproti loňsku nejezdil na běžkách. Možná nechtěl. Každopádně se soustředil jen na kolo a na základ své práce. Umožnilo mu to rychlý návrat do formy. Na Tenerife měl podobné výsledky testů jako loni, kdy bojoval o vítězství na Kolem Provence a Tour du Haut Var. Ale nechci na něj vytvářet žádný tlak, je to už dlouho, co závodil. Musí si zvyknout na peloton. Dáme mu čas, protože má týmové kolegy, kteří jsou také schopní vítězit, jako jsou Rudy Molard a David Gaudu.

Ale budeme s ním pracovat jako s lídrem, protože kluci se musejí naučit spolupracovat opět jako tým. Je to šest měsíců, kdy naposledy závodili společně. Hodně našich závodníků může vyhrát, takže není třeba tlačit na Thibauta. 

Pinot už na konci loňské sezóny jasně řekl, že jeho jediným velkým cílem pro letošní rok je Tour de France. Což je trochu škoda uvážíme-li, že je také vynikajícím klasikářem a letos má spoustu příležitostí uspět, i na Olympijských hrách a na Mistrovství světa. Jenže velmi vhodná je i trať Tour de France bez dlouhých a rovinatých časovek. Toho by Pinot mohl využít. 

Už teď na Tour myslíme. Všechny závody vybíráme tak, abychom se sjednotili a byli jsme připravení na červenec. Rozhodně už to plánujeme a Tour de France je teď tak náročná, že se na ni musíme připravovat několik měsíců předem. Ale teď se ještě nic nerozhoduje. Podívejte se na Gerainta Thomase. Loni byl nemocný, měl nadváhu a byl pozadu až do Kolem Švýcarska, kde spadl a musel vzdát. Navzdory tomu byl na pódiu Tour de France. Musíme se držet plánu a zachovat chladnou hlavu, vysvětluje Mauduit.

Pinot začne v Provence a poté se přesune na Tour du Haut Var, které loni vyhrál. Prvním velkým cílem sezóny bude Paříž - Nice, kde ho čeká debut. Následně se chystá na Kolem Baskicka a ardenské klasiky Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. A před Tour ještě Critérium du Dauphiné. 

Pinot se dříve vyhýbal velkým francouzským závodům, kde na něj byl vyvíjen velký tlak. Preferoval italské závody, ať už Tirreno - Adriatico, Okolo Alp, Giro d´Italia, Kolem Lombardie a další. Nyní je ale připraven čelit tlaku domácího prostředí a chce se co nejlépe připravit na Tour na francouzských silnicích. Proto míří na Paříž - Nice. 

Moje příprava se zaměřuje na Tour de France. Chci zajet co nejlepší výsledek a vím, že můžu dokázat něco velkého. V roce 2019  jsem byl velmi blízko, říká sám Pinot s myšlenkou na ukončení 35 let dlouhého čekání na vítězství francouzského cyklisty na Tour de France.