Tony Martin je zatím největší posilou zavedeného týmu, který letos slavil spoustu úspěchů. LottoNL Jumbo získalo 33 vítězství, z toho deset ve WorldTour, včetně třech etap na Tour de France, etapy na Giru a dvou etapových závodů Kolem Baskicka a Kolem Romandie.  

LottoNL Jumbo se každým rokem zlepšuje, současnými oporami jsou Primož Roglič a Dylan Groenewegen, výbornou sezónu měli také Steven Kruijswijk, Sepp Kuss a někteří mladí závodníci. Nebylo proto nutné dělat velké změny v sestavě, pouze doplnit některá místa a nahradit odcházející závodníky. Nové lídry Jumbo, jak se bude příští rok tým jmenovat, nehledalo. 

Odchází šest závodníků a stejný počet je nahradí. Už dříve v sezóně ukončil kariéru Bram Tankink, jeden z nejzkušenějších závodníků a dlouholetá opora týmu. Kromě něj odchází i další veterán Stef Clement, který zatím neoznámil své další plány. Do Roompot - Charles míří někdejší lídr Lars Boom. Bývalý mistr světa v cyklokrosu se chce v druhodivizním celku zaměřit na jarní klasiky a jako přípravu zvolil návrat na pár závodů v terénu. 

Do CCC přestupuje Belgičan Gijs Van Hoecke a do Fortuneo - Samsic jde Němec Robert Wagner. Zkušený cyklista bude pomáhat Andrému Greipelovi ve francouzském celku. Největším oslabením je patrně odchod Enrica Battaglina do Katusha Alpecin. Ital vyhrál etapu na Giru, ale jinak jeho tříleté působení v nizozemském týmu velkým úspěchem nebylo. 

Mike Teunissen

Jumbo se dohodlo s šesticí jiných cyklistů. Přichází tři Nizozemci, z Roompotu Taco van der Hoorn, vítěz etapy na BinckBank Tour a závodník s ambicemi v klasikách a rovinatých závodech. Po dvou letech v Sunwebu se vrací Mike Teunissen, bývalý cyklokrosový mistr světa v kategorii U23 a stále nadějný závodník, který letos zaujal druhým místem na Dwars door Vlaanderen a jedenáctým místem na Paříž - Roubaix. S Jumbem podepsal na čtyři roky a jeho úkolem bude pomáhat v jednorázových závodech a rozjíždět spurtu Dylanu Groenewegenovi.  

Ze Sunwebu se vrací i Lennard Hofstede. Ten sice nikdy nejezdil za profesionální tým LottoNL Jumbo, ale je odchovancem kontinentální sestavy Rabobank Development, která dodávala talenty. Hofstede je všestranný cyklista, ale především domestik. 

Jediným neoprofesionálem mezi posilami bude Dán Jonas Vingegaard, který letošní sezónu strávil na závodech pro kategorii U23. Vingegaard je velmi talenovaný cyklista, dobrý vrchař i časovkář. Letos byl pátý v celkovém pořadí Závodu míru U23 a vyhrál časovku družstev na Tour de l′Avenir.

Laurens De Plus

Významnou posilou do kopců je Belgičan Laurens De Plus. Teprve 23letý cyklista patřil poslední tři roky k velkým talentům týmu Quick-Step, letos dokonce vyhrál časovku družstev na Mistrovství světa a pomáhal Enricu Masovi na Vueltě. De Plus je kvalitní vrchař i časovkář a pro tým bude na etapových závodech hodně důležitý. 

Tony Martin je velkou osobností světové cyklistiky, ale z předních příček v posledních dvou letech zmizel. V Katusha Alpecin se mu nic nedařilo. Vyhrál tři závody, toho dva jsou německé tituly v časovce a jedna etapa Kolem Valencie. Martin přišel jako mistr světa, ale nedokázal navázat na úspěšné roky v Quick-Stepu, nevyhrával časovky, neuspěl v klasikách, ani v dlouhých únicích. Závodníci ruského týmu se švýcarskou licencí nedokázali vytvořit funkční spurterský vlak pro Marcela Kittela. Odchod do Jumba je pro Martina vysvobozením. 

V Jumbu bude především domestikem. Primož Roglič a Steven Kruijswijk potřebují silný tým pro týmové časovky a k tomu se Martin hodí jako nikdo jiný. Platný by měl být i pro Dylana Groenewegena při rozjíždění spurtů a stahování uprchlíků. V individuálních časovkách bude mít příležitost vrátit se na vrchol. Ještě není tak starý, aby už nemohl konkurovat nejlepším, letos mu bylo 33 let. 

Stále se čeká potvrzení posledního a největšího přestupu. Už příští rok by totiž do nizozemského týmu mohl přijít Wout van Aert. Mistr světa v cyklokrosu se s Jumbem dohodl na smlouvě až od roku 2020, protože měl stále platný kontrakt ve Verandas Willems - Crelan. Ten však zrušil a začal v terénu jezdit za vlastní sestavu. Zatím však nemá tým pro silniční sezónu a čeká se, jak dopadne jeho spor s bývalým zaměstnavatelem. 

Jumbo o van Aerta rozhodně hodně stojí, protože bez něj nebude mít opravdového lídra na jarní klasiky. Ačkoliv jsou Timo Roosen, Mike Teunissen, Danny van Poppel a další dobří závodníci, nikdo z nich nemá van Aertův potenciál.  

Foto Sirotti