Total Direct Energie byl nejlepším druhodivizním týmem ve světovém žebříčku, čímž si podle nových pravidel UCI zasloužil start na všech akcích WorldTour. Nemá však povinnost účastnit se všech závodů. A toho využili pořadatelé Giro d´Italia a požádali francouzský oddíl, aby se vzdal pozvánky na květnovou Grand Tour. 

Tým uvedl jako hlavní důvod malý počet závodníků a nedostatečnou kapacitu k obsáhnutí všech velkých závodů. V Total Direct Energie budou příští rok jezdit 24 cyklisté a to je podle vedení tým málo: "Po diskuzi se sportovním vedením jsme se rozhodli nestartovat. I když jsme byli potěšeni, že jsme v říjnu získali žebříčku Pro Continental, v té době už jsme měli skoro kompletní sestavu. Neměli jsme dost času na přizpůsobení se a nábor dalších jezdců," říká Jean-René Bernaudeau, ředitel týmu. 

"Pokud bychom tam jeli, bylo by to pro nás sportovně složité. Tým není tak velký, aby uspěl na Milán - Sanremo, na Kolem Flander, Giru a Tour de France," vysvětluje. Těžko říct, zda Giro bude jediným velkým závodem, který Total Direct Energie vynechá. Ale patrně ano. Pro severské klasiky má ve svém středu Nikiho Terpstru a tým by neměl chybět na žádné dlážděné klasice WorldTour. 

Sanremo je také velmi pravděpodobné, tým zde jel už letos. Účast na Paříž - Roubaix je skoro jistá, stejně jako na Paříž - Nice, Critérium du Dauphiné a samozřejmě Tour de France. A pravděpodobně se ukáže i na Vueltě. Pokud opět nezasáhnou pořadatelé a nepožádají TDE stejně jako organizátoři Gira. Lidé z Unisport, pořadatelské společnosti Vuelty, budou mít s výběrem pouhých dvou divokých karet velké starosti, španělské týmy jsou ve druhé divizi tři. Stejně jsou na tom organizátoři Tour de France, ale ti by Total Direct Energie pozvali i tak a zbylá místa nejspíš obsadí Arkéa - Samsic a jeden z dvojice BB Hotels - Vital Concept a Wanty Gobert. 

Pořadatelé Gira jsou na tom nyní lépe. Kromě devatenácti oddílů WorldTour mohou vybrat další tři druhodivizní týmy. Dostat by se tak mělo na všechny tři italské profikontinentální celky Androni Giocattoli - Sidermec, Bardiani - CSF a Neri Sottoli - Selle Italia. Pokud se pořadatelská skupina RCS sport nerozhodne jinak, motivována finančním příspěvkem některého zahraničního týmu. Už dříve se na růžový závod takto dostaly například celky NetApp, Gazprom a CCC.