"Vyšel jsem z karantény s 3 kilogramy nadváhy, jako v zimě. Dal jsem si limit 5 kilogramů, víc je obtížné shodit a vrátit se do formy. Už teď, po prvních tréninkových blocích se cítím lépe", říká Elia Viviani v rozhovoru pro Corriere della Sera. Italský sprinter se od letošního roku stal lídrem sestavy Cofidis a na vlastní kůži zažívá, jak obtížné je vyhrávat po odchodu z Deceuninck - Quick-Step. A nijak to neusnadnila ani situace v Itálii a Monaku, kde Viviani střídavě žije. Nesměl trénovat venku a teď se musí vracet do kondice. 

Viviani už tvrdě trénuje a připravuje se především na Milán - Sanremo. Největší klasika, kterou sprinter může vyhrát, je obrovským lákadlem. I kvůli Sanremu odešel z belgického Deceunincku. V Cofidisu je jasným lídrem a může se opřít o týmové kolegy. Ale nejisté zůstává datum konání Sanrema. Italský svaz preferuje 22. srpna, zatímco v současném kalendáři má Sanremo místo už 8. srpna. Změnu chtějí i týmy, protože na 8. srpna by se přesunul druhý italský monument Kolem Lombardie, který profilově lépe sedí ke Strade Bianche (1. srpna) a závodníci by tak mohli zůstat týden v Itálii. 

"Program jsem několikrát měnil, ale cílem zůstává dojezd na Via Roma (v Sanremu, pozn. red.). Ale pokud tam pojedeme 8. srpna bez závodů v nohách a dvacet dní před Tour, jsem skeptický. Lepší by bylo závodit 22. Ale počkejme na oficiální rozhodnutí," říká Viviani. 

Jistý zatím je pouze start na Tour de France, ale Viviani se nevzdává ani účasti na Giru: "Od letošního roku jsem lídrem francouzského týmu Cofidis, takže prioritou je Tour. Chtěl bych se ale vrátit na Giro ve stylu roku 2018: vyhrávat od začátku do konce a obléct si fialový dres." 

Odložení Olympijských her Vivianimu umožnilo soustředit se na silniční závody a trénink. Italský cyklista zůstává špičkovým dráhařem a v Tokiu bude obhajovat zlato v omniu. Ale i na dráze se vše zkomplikovalo. "Trať je projekt, který jsem teď odložil, ale brzy bych rád pokračoval v tréninku na velodromu Montichiari. Olympiáda bude zvláštní, bez Světových pohárů letos v zimě riskujeme, že tam pojedeme pouze s evropskými závody v nohách. Bude absurdní pocit, když nebudeme mít srovnání se světem před Hrami v Tokiu."