Pořadatelé se Olomouckého kraje drží velmi pevně. Závodí se sice i v dalších krajích, v Moravskoslezském, Zlínském a Pardubickém kraji, ale trasy etapy se v podstatě nemění a tak víme docela přesně, jak se závod bude vyvíjet. A to je trochu škoda, když si uvědomíme, že Sazka Tour je jediným závodem v 1. kategorii UCI, kterého se mohou účastnit i týmy WorldTour. Jde o náš největší závod, bohužel je však stále velmi regionální a česká národní Tour naší cyklistice proto stále chybí. 

Už od loňského ročníku se naštěstí pořadatelé vzdali úvodní týmové časovky, která extrémně narušovala vývoj závodu a celkovou atraktivitu. Do tak krátkého etapového závodu se nehodí. V posledních dvou ročnících, kdy se časovka družstev konala, pokaždé vyhrál tým Mitchelton - Scott (dnes BikeExchange - Jayco) a ovládl i celkové pořadí a také druhý muž celkového pořadí byl jezdcem této sestavy. Od loňska je tomu jinak. 1. etapa je s hromadným startem a v konečném vývoji to vedlo k odlišnému výsledku. Vyhrál nejlepší vrchař závodu Filippo Zana.

1. etapa

Před rokem se jela jiná úvodní etapa z Prostějova do Uničova. Letos se pojede opačným směrem, ale vývoj by měl být stejný. Rozhodovat se bude pravděpodobně v hromadném dojezdu. 

2. etapa

Druhá etapa je horská, cyklisté vyrazí z Olomouce do Beskyd a zdolají Pustevny, Soláň, Bumbálku a dojezd je opět na Pustevnách. Loni zvítězil Australan Nick Schultz, který byl letos hodně vidět na Tour de France a obhajovat svůj triumf nebude. Náročná beskydská etapa byla loni selektivní, Schultz porazil druhého Zanu o 7 sekund, třetího Reina Taaramaeho o 10 sekund a čtvrtého Jana Hirta o 17 sekund. Oblékl dres lídra, ale druhý den o něj přišel. 

3. etapa

V sobotu se totiž jel ještě těžší horský dojezd na Dlouhých stráních v Jeseníkách. A letos to bude téměř úplně stejné. Dlouhé stráně jsou náročnější stoupání, navíc se jede dvakrát. Před rokem vyhrál mimořádně talentovaný Tobias Johannessen z Uno-X. Letos na startu nebude. Druhý skončil se ztrátou 3 sekund Zana a oblékl se do žlutého trikotu. Za ním se totiž vytvořily už dost velké rozdíly. Taaramae ztratil 29 sekund, Schultz dokonce 40 sekund. Dlouhé stráně jsou nejtěžším úsekem závodu Sazka Tour a právě zde by se mělo rozhodovat.

 

4. etapa

Jenže také v poslední den závodu se může stát spousta věcí. Etapa z Šumperka do Šternberka je na začátku v dlouhých kopcích, ale důležitější je klasikářský závěr etapy na okruhu ve Šternberku. Závodníci čtyřikrát přejedou krátký a strmý kopec a je tu dost příležitostí útočit. Zana si musel hlídat útočící soupeře a nakonec si připsal potřetí za sebou druhé místo v etapě, které mu vyneslo celkový triumf. Opět vyhrál Johannessen. 

A kdo jsou tedy favorité letošního ročníku? Kromě obhájce Zany by měli být nebezpeční jezdci Intermarché - Wanty Gobert s Janem Hirtem v čele. Něco předvést by mohl Dán Anthon Charmig z Uno-X, Riccardo Zoidl a Alexis Guerin z Vorarlbergu a vrchaři týmu BORA - hansgrohe, Frederik Wandahl, Ben Zwiehoff, Anton Palzer a talentovaný stážista Florian Lipowitz. A snad se předvedou i týmy s největší motivací, české celky Elkov Kasper (tým s bohatou historií a mnoha úspěchy na Czech Tour/Sazka Tour) a ATT Investments (nováček na startu).