loading...

Pro Marca Hirschiho (Sunweb) byl dnešní den velkým zadostiučiněním. Mladý Švýcar už skončil druhý v 2. etapě Tour de France s cílem v Nice za Julianem Alaphilippem (Deceuninck - Quick-Step) a třetí v 9. etapě s cílem v Larunsu za Tadejem Pogačarem (UAE Emirates) a Primožem Rogličem (Jumbo - Visma). Ale tentokrát nebyl nikdo silnější. 

Od nejdelší etapy celé Tour de France se očekávalo vítězství uprchlíka, ale nakonec to nebyl nikdo z nejdelšího úniku dne. Nejdéle v úniku strávila šestice cyklistů ve složení: Luis Leon Sanchez (Astana), Max Walscheid (NTT), Kasper Asgreen (Deceuninck - Quick-Step), Nils Politt (ISN), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) a Imanol Erviti (Movistar). V hlavním poli je stahoval tým BORA - hansgrohe s malým přispěním celku CCC a tak se náskok uprchlíků nevyšplhal na potřebnou výši. 

43 kilometry před cílem, ve stoupání Croix de Pey, proto z pelotonu zaútočila dvojice Sunwebu, Belgičan Tiesj Benoot a Dán Søren Kragh. Následně se k nim přidal Marc Soler (Movistar) a útoky z hlavního pole pokračovaly. Na vrchol dojel sám Soler s malým náskokem před Benootem a Kraghem. Blízko byli i další jezdci. 

Solera ve sjezdu dostihlo pět cyklistů. Tři byli ze Sunwebu, kromě Benoota a Kragha se přidali také Hirschi, Max Schachmann (BORA - hansgrohe) a Quentin Pacher (BB Hotels - Vital Concept). Za jejich zády se vytvořila skupina 13 jezdců, kterou táhl Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step), ale hned po sjezdu se začalo stoupat do nejtěžšího výjezdu dne, na Suc au May. 

Soler zaútočil i zde, ale na protiútok Marca Hirschiho reagovat nedokázal. Švýcar pokračoval sám a na vrcholu měl náskok 20 sekund před Solerem a Schachmannem. Skupina s Julianem Alaphilippem na prémii ztrácela 40 sekund. 

V technickém sjezdu byl Hirschi jasně nejrychlejší a náskok navýšil. Dries Devenyns (Deceuninck - Quick-Step) pracoval pro Alaphilippa a dostihl Solera a Schachmanna, ale náskok Hirschiho narostl 10 kilometrů před cílem na 45 sekund. 

Útoky Juliana Alaphilippa a dalších pronásledovatelů nic neřešily a tak si Hirschi dojel pro vítězství v etapě věnované památce Raymonda Poulidora. Získal první etapové vítězství pro Švýcarsko po dlouhých osmi letech. 

Je to neuvěřitelné. Dvakrát jsem byl opravdu blízko. Nikdy jsem si nemyslel, že bych dnes mohl vyhrát. I v posledních stovkách metrů jsem jel na plný plyn. Nevěřil jsem si," říká Marc Hirschi po svém zatím největším vítězství. Nedokážu popsat své pocity. nemám slov. Na kole jsem pořád pochyboval, v hlavě jsem měl obrázek z těch dvou etapy, které jsme prohrál. Získat své první vítězství na Tour de France... Nemůže to být lepší." 

Hirschi přiznal, že jeho výkony v Pyrenejích mu dodaly sebevědomí, ale stejně tomu nedokáže uvěřit. Je to úžasné. Po Pyrenejích jsem získal kuráž pokusit se dnes o vítězství. Jinak bych sám nikdy neútočil v tom kopci. To, co jsem dokázal minulý týden mi dodalo sílu navíc. Dvě pódia a etapové vítězství na mé první Tour zní jako sen." 

Druhý dojel Pierre Rolland (BB Hotels - Vital Concept) se ztrátou 47sekund. Skupinu přivedl Søren Kragh s odstupem 52 sekund. V hlavním poli spurtoval Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a snížil ztrátu v bodovací soutěži na Sama Bennetta (Deceuninck - Quick-Step) na 66 bodů. 

Lídři na celkové pořadí se o nic nepokusili a Primož Roglič proto stále vede se stejným náskokem. Nejlepším mladým závodníkem je Egan Bernal (Ineos Grenadiers), nejlepším vrchařem Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a nejlepším týmem Movistar. Nejaktivnějším mužem byl vyhlášen Marc Hirschi. 

Nebyla to snadná etapa. Očekávali jsme, že se okamžitě vytvoří skupina uprchlíků, ale závodníci z různých týmů stále útočili a únik vznikl později. K volnému dni to mělo daleko. Ve skutečnosti to bylo dobré rozjetí před zítřejšími horami. Etapa by měla být hodně těžká, zejména konec. Bude to pro nás výzva," svěřil se Primož Roglič se svými dojmy.