Israel Cycling Academy má za sebou velmi důležitý rok, ve kterém se izraelský celek poprvé dostal na třítýdenní závod. Díky startu v Jeruzalémě se tým probojoval mezi čtveřici druhodivizních oddílů na Giro d´Italia. Letos Israel Cycling Academy touží po Tour de France. 

„Víme, že je to velký úkol. Nemáme žádné iluze," říká Kjell Carlstrom, staronový sportovní ředitel týmu, který se vrací z angažmá v Aqua Blue Sport. „Ve hře je nejméně dalších sedm dalších profikontinentálních týmů na stejné úrovni s námi. Všechny týmy investovaly do sestav a přezbrojily kvůli Tour de France. Chápeme, že to vyžaduje co nejvíce od našich závodníků, ale věřím, že můžeme bojovat."  

Kvůli zvyšujícím se ambicím byl zásadně rozšířen kádr. Odešli jen čtyři závodníci, ale přišlo deset nových posil. Tým využije celý limit třiceti míst na soupisce. To je nezvyklé i ve WorldTour a zcela výjimečné v druhé divizi. 

„Můžeme posílat konkurenceschopnou sestavu na každý závod, i když budeme mít tři programy ve stejnou dobu," vysvětluje rozšíření Kjell Carlstrom a dodává, že tým chce navýšit počet závodních dní a tím i zvýšit přísun bodů. 

Davide Cimolai

Odchází Luis Lemus, Tyler Williams, José Manuel Díaz a Aviv Yechezkel. Přichází pět cyklistů z týmů WorldTour. Z Trek - Segafredo je to rakouský tempař a časovkář Matthias Brändle, z AG2R La Mondiale Francouz Rudy Barbier, z Astany Ital Ricardo Minali, z Groupmana - FDJ další Ital Davide Cimolai a z EF - Drapac Belgičan Tom Van Asbroeck. 

Z druhodivizních, kontinentálních a menších regionálních týmů přijdou Alexander Cataford (UHC), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Matteo Badilatti (Vorarlberg), Itamar Einhorn a Clement Carisey.  

V Israel Cycling Academy mají zajímavou personální politiku. Opět přišlo několik rychlých závodníků, ale žádný opravdu špičkový sprinter. Rychlí jsou Minali, Cimolai, Barbier i Van Asbroeck a už delší dobu v týmu působí další spurteři Guillaume Boivin, Kristian Sbaragli, Mihkel Raim a Sondre Holst Enger. Zdá se, že tým chce útočit na první desítku v mnoha hromadných dojezdech s několika závodníky, ale pravidelným sběračem vítězství není ani jeden z nich. Těžko říct, zda tento výběr závodníků přinese úspěch. 

Letos jezdci v bleděmodrých dresech posbírali patnáct vítězství a to není na druhodivizní tým málo, i když čtyři vítězství jsou národní tituly z cyklisticky malých zemí Estonska, Lotyšska a Izraele. Opory týmu zůstavají. O rok smlouvu prodloužil veterán Ruben Plaza a odložil konec kariéry. Plaza získal jeden z největších úspěchů týmu, vyhrál etapový závod Kolem Valencie a Leonu a byl i blízko vítězství v etapě Giro d´Italia. Zůstává i Ben Hermans, lídr na celkové pořadí letos vyhrál Kolem Rakouska. 

Ruben Plaza 

Velká budoucnost se předpovídá lotyšskému mistrovi Kristsu Neilandsovi. 24letý klasikář vyhrál belgický jednorázový závod Dwars door Het Hageland - Aarschot, ale největší pozornost na sebe strhl na Milán - Sanremo. To on vyrazil do útoku ve stoupání Poggio, na který zareagoval Vincenzo Nibali a dojel si pro vítězství. Bez Neilandse by se mu to nepodařilo. 

V týmu bude jezdit pět izraelských závodníků: Guy Sagiv, Guy Niv, Roy Goldstein, Omer Goldstein a Itamar Einhorn. A vzhledem k tomu, že majitelem týmu je Kanaďan, také dva Kanaďani Guillaume Boivin a Alexander Cataford. Třicítka závodníků je složena z cyklistů z osmnácti zemí. 

Daniel Turek je jediným jezdcem, který byl u založení týmu a zůstává i příští rok, ačkoliv na smlouvu musel čekat déle, než se předpokládalo. Český bojovník se tak i příští rok dostane na start významných závodů.  

Foto Sirotti