Startovalo se pod horami v Llosetě, závodníci objeli v horách okruh ve tvaru osmičky, aby v Llosetě zase skončili. Mezitím ale museli překonat šest méně či více náročných kopců, jimž vévodil Puig Major ze strany od Sólleru o délce 15 km a průměru 6 %.

Jako obvykle se nejprve rozpoutal souboj o účast v úniku. Podařilo se to sedmi lidem: Mosca (Trek-Segafredo), Murguialday (Caja Rural), Irizar (Euskaltel), García Pierna (Kern Pharma), Vauquelin (Arkéa), De Pestel (Sport Vlaanderen) a Burger (BEAT), který ale v úniku dlouho nevydržel a byl pohlcen pelotonem.

Šest cyklistů v denním úniku mělo na 35. km náskok 3:40 min. a o 45 km dál 4:05 min., což bylo nejvíc, co jim peloton dovolil. Za první dvě hodiny činil průměr 38,6 km/hod. Pak už se najelo do druhé série kopců: Orient, d´Honor, Sóller a Puig Major.

Mezi nejaktivnější při sjíždění úniku patřil domácí Movistar. Jakmile se najelo do kopců, čelní skupina se dělila a hlavní pole redukovalo. Z úniku jako první vypadli Murguialday a De Pestel. Po nich měli problémy Mosca a Irizar. A v hlavní skupině při stoupání na Puig Major se začalo ostře závodit.

Vedoucí duo bylo dojeto a vpředu se utvořila skupina deseti převážně výborných vrchařů: Valverde a Mas (Movistar), McNulty (UAE), Buchmann a Zwiehoff (Bora), Clarke (Israel), Wellens (Lotto), Goossens (Intermarché), Gesbert a Barguil (Arkéa). Z této skupiny zaútočili Mas s Gesbertem, což odnesli Zwiehoff s Barguilem. Brzo nato měl ale velké problémy samotný Gesbert.

Do cíle zbývalo 33 km a v cestě stálo ještě jedno nepříliš náročné stoupání: 1,3 km a 4,3 %. Barguil s Zwiehoffem ztráceli na vrcholu Puig Major 22 sekund a peloton přes minutu. Nejaktivněji si na čele počínal Valverde, který využil poslední kopec k sólovému útoku. Jenže na vršku se před Valverdeho dostali Mas s McNultym. V čelní skupině útok střídal útok, ale do cíle už zbývalo jen 12 km ve sjezdu a 7 km roviny.

V cílovém souboji vedoucí sedmičky, který se odehrál v mírném stoupání, byl nakonec nejúspěšnější Tim Wellens, který však zle dotírajícího Alejandra Valverdeho přivřel k plůtkům, což Valverde zvednutím ruky reklamoval. Třetí projel přes cílovou čáru Simon Clark.