"Céčka" měla před startem prvního závodu sezóny velké ambice, ale nucené odstoupení Patricka Bevina mělo vše zhatit. Novozélanďan loni vyhrál etapu a dlouho držel dres vedoucího závodníka a letos se chtěl pokusit o něco podobného. Jenže kvůli srdeční arytmii musí odpočívat a do závodu nenastoupil. 

Pro polský celek to byl velký zásah do plánů. Závodníci v oranžových dresech ale nic nevzdali. Už v úvodním kritériu Schwalbe Classic v Adelaide byl Josef Černý dlouho v únku a sbíral body na prémiích, které mu nakonec vynesly ocenění pro nejaktivnějšího závodníka. V aktivním pojetí pokračoval Joey Rosskopf v první etapě Tour Down Under, v druhé etapě převzal dres nejlepšího vrchaře a udržel ho až do cíle. 

"Tento dres je skvělou odměnou, protože jsem pro něj musel udělat hodně, strávit spoustu dní v úniku. Když si určíte cíl a podaří se vám ho splnit, je to vždy velké zadostiučinění. Na startu poslední etapy jsme si nebyli jistí, jak to dopadne, protože to mohlo být jako den předtím, kdy se všichni lídři na celkové pořadí pohybovali vpředu a sbírali body už v prvním kopci. Že se do úniku dostala velká skupina silných závodníků byl pro nás ideální scénář," říká Rosskopf o svém úspěchu. 

"Na první poradě před závodem jsme řešili, jaké příležitosti se pro nás naskytnou, zejména po ztrátě Paddyho Bevina. Před startem jsme byli všichni připravení jet na Paddyho, protože loni byl skvělý a neměli jsme žádné jiné cíle. Dres nejlepšího vrchaře byl jedním z náhradních cílů, kterého jsme mohli dosáhnout, protože to není ocenění přímo pro vrchaře, ale spíš pro nejaktivnějšího závodníka. Během prvních dvou dnů to mohl být kdokoliv z nás, kdo by se dostal do úniku. Já jsem vždy rád v úniku, ale po pár dnech jsem si začal říkat, jestli bych to opravdu měl být já, kdo je zodpovědný za výsledek. Nikdy nevíte, jak na tom v lednu budete," svěřil se Rosskopf. 

Ale celek CCC nakonec zcela nečekaně uspěl i v celkovém pořadí. To se nepodařilo ani loni, protože Bevin sice nastoupil do poslední etapy v dresu lídra, ale po těžkém pádu z předchozí etapy nejlepším nestačil. Letos ho velmi nenápadně nahradil Němec Simon Geschke, který skončil třetí celkově za Richiem Portem a Diegem Ulissim: "Je to pro mě velké překvapení. Přijel jsem jako pomocník a skončil jsem jako jezdec na celkové pořadí. Po etapě do Paracombe jsem byl sedmý, což bylo mnohem víc, než v co jsem doufal. Poslední den jsem měl skvělý a cítil jsem, že bych mohl zajet, ale dokončit třetí je rozhodně překvapení. Před startem jsme byli trochu nervózní, protože Joey neměl dres vrchaře jistý a mohli jsme skončit bez dresu i bez umístění v první desítce. Nakonec můžeme být šťastní s tím, jak se nám dařilo celý týden. Joey byl v úniku skoro každý den a bojoval, takže jsem rád, že dres získal. Já osobně jsem si loni na začátku roku zlomil spoustu kostí, takže je skvělé začít sezónu takto. Je to můj nejlepší výsledek v celkovém pořadí v závodě WorldTour."

Josef Černý si plnil své úkoly pomocníka, ale také se vydal do úniku. V páté etapě ujel společně s Madsem Pedersenem, Ianem Stannardem a Ide Schellingem a byl nakrátko virtuálním lídrem závodu. Únik se až do cíle nedostal, ale je zřejmé, že Černý udělal v druhé sezóně ve WorldTour pokrok. V Austrálii zůstává a pojede také jednorázovky Race Torquay (30. 1.) a Cadel Evans Great Ocean Road Race (2. 2.).