Mezinárodní cyklistická unie sjednotila bodové hodnocení do jediného žebříčku a zrušila individuální hodnocení podle závodů WorldTour. UCI World Rankingu nyní vévodí mistr světa Alejandro Valverde a hodnocení funguje stejně jako tenisové žebříčky, je kontinuální, nezapočítávají se do něj jen letošní body, ale i body z loňských závodů, pokud se letos ještě nekonaly. 

Valverde má na prvním místě 4026 bodů a už nyní musí obhajovat loňské body za vítězství na Kolem Valencie. Druhý Elia Viviani má 3166 bodů a třetí Simon Yates 3157 bodů. Mezi týmy je nejlepší Deceuninck - Quick-Step, před Sky a BORA-hansgrohe (započítává se deset nejlepších závodníků z každého týmu). A nejlepší zemí je Belgie, druhá je Francie a třetí Itálie (započítává se osm nejlepších závodníků z každé země). Více na UCI.org

Ale protože jeden žebříček je podle UCI málo, vznikly dva nové podle specializace. One Day Race World Ranking zahrnuje všechny jednorázové závody UCI a prvním lídrem tohoto hodnocení je Greg Van Avermaet, který o tom vůbec nevěděl, dokud se na to nezeptal novinář deníku Het Laatste Nieuws: „O čem přesně mluvíte? Neznám ten žebříček. Je s tím něco spojeno?"

Ano, ani samotný lídr o existenci samostatného klasikářského žebříčku nevěděl: „Když to nevím já, spousta lidí o tom nebude vědět. To je problém všech takových hodnocení. Je to trochu komplikované, možná to bude fungovat, ale měli by to udělat jednodušší." 

Van Avermaet má pravdu, žebříčky jsou složité a bodování nejasné, do One Day Race World Ranking se započítávají pouze jednorázové závody a nyní Van Avermaet vede s 1915 body a náskokem jediného bodu před Michaelem Matthewsem. Třetí je Jasper Stuyven, čtvrtý Oliver Naesen a překvapivě až pátý Peter Sagan. Alejandro Valverde, lídr celého World Rankingu, je devátý s 1460 body. Nejlepším Čechem je 22. Zdeněk Štybar s 951 bodem. 

Druhé hodnocení počítá s body z etapových závodů. Zde vede Simon Yates s 3072 body. Vítěz Vuelty loni vyhrál i bodování WorldTour, jako poslední v historii. Druhý je Geraint Thomas a třetí Primož Roglič. Následují Miguel Angel Lopez a Chris Froome. Šestý je Tom Dumoulin a sedmý Valverde s 1876 body. Nejlepším Čechem je až 107. Josef Černý s 286 body. Například Roman Kreuziger je 478. s 67 body. 


Kontinentální žebříčky podle nových pravidel

Změnou prošly i kontinentální žebříčky. Zatímco dříve se do Europe Tour, Asia Tour, America Tour, Africa Tour a Oceania Tour započítávaly pouze závody konající se na konkrétních kontinentech a bylo jedno odkud bodující cyklista pochází, nyní je to přesně naopak. Světový žebříček se rozdělí podle národů, takže lídrem Africa Tour je Jihoafričan Daryl Impey, ačkoliv na domácím kontinentu téměř vůbec nezávodí, ale samozřejmě má nejvíce světových bodů. 

V America Tour je první Miguel Angel Lopez, druhý Michael Woods a třetí Nairo Quintana. Asia Tour vede Alexej Lucenko, Oceania Tour Michael Matthews a v Europe Tour samozřejmě vede Alejandro Valverde se stejným počtem bodů, jakých dosáhl v celkovém hodnocení. 

Europe Tour a další kontinentální žebříčky tím ztrácejí veškeré kouzlo. Do Europe Tour a dalších žebříčků se doposud započítávaly evropské závody kategorie HC, 1. kategorie a 2. kategorie. Naposledy vyhrál Francouz Hugo Hofstetter, ale nyní je už vše jinak. 

A aby nebylo změn málo, je tu ještě Road Olympic Qualification Men Ranking. Podle názvu je zřejmé, že jde o žebříček, podle kterého se budou udělovat místa na Olympijských hrách. Vede Austrálie, druhá je Itálie a třetí Jihoafrická republika. Česká republika v žebříčku chybí. 

Foto Sirotti, Chris Auld