Podle pisatele je páté místo na světě nadprůměrné, já jsem psal průměrné. A to je ta hlavní příčina nesouhlasu s mým článkem.

Tedy můj úhel pohledu:

UCI ranking národů v cyklokrosu sestává z výsledků jen třech závodníků. V tomto směru je UCI schovívavá ke světu. Pokud by bodovali víc než tři závodníci za každou zemi, tak by Belgie a Nizozemsko ještě víc vyčnívaly ve statistikách. A jen tyto dvě země musíme stavět do vlastní kategorie, přesvědčuje nás o tom bodový stav: 1. Belgie 5 829 bodů, 2. Nizozemsko 5 104 body a s  velkým odstupem 3. Španělsko s 2 090 body. 

Za Belgii v tomto okamžiku bodují Toon Aerts - 2 397 bodů, Eli Iserbyt - 1 787 bodů a Michael Vanthourenhout - 1 645 bodů.

Za Nizozemsko: Mathieu van der Poel - 2 360 bodů, Lars van der Haar - 1 579 bodů a Corne van Kessel - 1 165 bodů.

Třetí Španělsko těží z bodových zisků Filipa Ortse Lloreta - 1 088 bodů, Kevina Suareze Fernandeze - 521 bod a Ismaela Estebana Aguera - 481 bod.

Opravdu nejde považovat za světovou cyklokrosovu špičku nikoho dalšího než Belgii a Nizozemsko.


Za průměrné cyklokrosové zemně považuji zmíněné Španělsko s 2 090 body, 4. USA - 2 002 body, 5. Česká republika - 1 771 bod, 6. Velká Británie - 1 750 bodů, 7. Francie - 1 700 bodů, 8. Německo - 1 488 bodů, 9. Švýcarsko - 1 484 body a 10. Itálii - 1 076 bodů.

Třetí Španělsko není ani na polovině bodů druhého Nizozemska a tak ho nelze zařadit mezi nejlepší. A také desátou Itálii končí průměrnost, protože jedenáctá Kanada (699 b.) a dvanácté Japonsko (697 b.) už hodně zaostávají za Itálií, je zde také téměř 100% rozdíl. 

Také musíme zohlednit, že USA, Kanada a Japonsko bodově těží zejména z domácích závodů a ne z mezinárodního srovnávání a sem musíme zařadit i nás.Také naši s výjimkou Emila Hekeleho těží nejvíc bodů z Toi Toi Cupu, což je plus pro naše pořadatele a navíc je konkurence při českých závodech víc mezinárodní, než ta v USA a Japonsku. Ovšem všichni špičkoví jezdci z těchto vlastních seriálů v mezinárodní konkurenci padají do průměrnosti, nebo podprůměrnosti. Včetně našich reprezentantů.

Jinak světový cyklokros než na 2 špičkové národy - 8 průměrných zemí - a zbytek světa nelze rozdělit. A proto jsme průměrní. 


Musíme přiznat, že nadprůměrný v porovnání s dalšími průměrnými zeměmi, u nás bude Český pohár. Seriál Toi Toi Cup má všechny závody zapsané do mezinárodního kalendáře, tři v C1 a čtyři v C2, všem závodům se věnuje Česká televize, často v přímých přenosech. To bude mimo Belgii určitě velice výjimečné.

A vlastně takový přístup k cyklokrosu by měla podporovat Mezinárodní cyklistická federace, víc závodů konkurujících Belgii. Ovšem zdá se, že UCI půjde jinou cestou, pokud naplní novou koncepci cyklokrosového Světového poháru.