Nejdůležitější ukázkou úrovně cyklokrosu na reprezentační úrovni je kategorie mužů Elite a tam je to pro nás hodně špatné. V ženách nám situaci zachraňuje jedenačtyřicetiletá Katka Nash a další kategorie bojují jen o průměrnost, zatím z úrovně podprůměrnosti. Výsledky z Evropy a časová manka na vítěze všech kategorií jsou lapidárně řečeno špatná.

V Elite mužů nemáme špičku, ale ani základnu reprezentace

Máme tři cyklokrosaře na reprezentační úrovni, tedy lépe řečeno, tři jezdce, které posíláme do světa. Nemáme už žádného krajánka v některém z belgických týmů a doma při mezinárodních závodech se nám nedaří vyhrát ani proti podprůměrným cizincům.

Podívejte se na tuto fotografii z Holých Vrchů od Jardy Svobody 

Když jsem ji viděl poprvé, tak mě zamrazilo, poslední jiskřička naděje, poslední mohykán se šancí držet prapor českého cyklokrosu právě zapadá do průměrnosti. Michael Boroš taktizuje při závodě v českém pohárovém závodě a pomyslně mu ujíždí evropská cyklokrosová špička. Daleko bude první desítka ve světových cyklokrosových závodech. Taktizování v průměrnosti českých závodů k dobré výkonnosti na mezinárodní scéně nepovede.

Příčin je mnoho, ekonomická podstata cyklokrosu (i světového), ekonomická podstata české cyklistiky, motivace závodníků, motivace mládeže dělat cyklistiku a cyklokros, motivační prostředí české organizované cyklistiky, konkurenční prostředí... 


Ovšem musíme připustit, že cyklokros je v obrovské krizi v celém světě s výjimkou Belgie a částečně Holandska. Nikdo další světové (nizozemsko-belgické) špičce nestačí. A nikdo na světě negeneruje v cyklokrosu takové peníze, které by mohly konkurovat belgickému cyklokrosu.

Věří ještě někdo?