Tour de France je nepochybně největší cyklistickou událostí roku. Bez ní nebudou mít sponzoři cyklistických týmů skoro žádnou publicitu. Zrušení klasik a Gira je sice hodně nepříjemné, ale není to takový problém, jako případné zrušení Tour de France. 

"Do Grand Départ zbývá ještě víc, než sto dní. To je stále hodně času. Po tak dlouhé přestávce budou závodníci hladoví, víc než obvykle," říká Christian Prudhomme. Společnost ASO, pořadatel Tour a dalších velkých závodů, neočekává, že by se letos podařilo uspořádat Paříž - Roubaix a ardenské klasiky. "Neočekávám, že se v dubnu něco změní. Opatření o zákazu velkých akcí budou trvat, to se mi zdá správné. Pokud budou všechny ostatní akce zrušeny a zakázány, Paříž - Roubaix tomu neunikne. Malá naděje zůstává, ale musíme také převzít zodpovědnost."

Dlážděné klasiky Kolem Flander a Paříž - Roubaix zatím oficiálně zrušeny nebyly. S největší pravděpodobností se však konat nebudou (aktualizováno - ASO odložilo na neurčito Paříž - Roubalová, Valonský šíp i Lutych - Bastogne - Lutych). Flandry jsou na programu už 5. dubna a Roubaix o týden později. "Je příliš brzo, abychom udělali konečné rozhodnutí, ale opravdu si nemyslím, že by se dubnové závody mohly konat." 

To se týká i ardenských klasik Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. "Je těžké něco předvídat. Situace se mění každou hodinu. Mohu jen říci, co slyším kolem sebe, že vrchol nákazy se očekává mezi 10. a 12. dubnem. Těžko se tedy pojedou valonské klasiky."

Pokud by se šíření koronaviru od poloviny dubna snižovalo a zdravotní krize by se uklidnila, má Tour de France docela velkou naději. Navíc je Tour ve Francii fenoménem a společnost ASO má velký vliv. To bylo znát už při Paříž - Nice, kdy se dojelo sedm z osmi etap a jinde se vše zakazovalo. Tour začíná 27. června a možná to bude první velký závod, který se letos po přestávce pojede. 

To by podle Thomase De Gendta vedlo k zajímavým situacím. "Pokud bude dalším závodem až Tour, očekávám zvláštní věci. Uvidíte závodníky, o kterých si myslíte, že budou dobří, jet velmi špatně. A naopak. Někteří závodníci potřebují ke špičkové formě těžké závody na rozehřátí, jiní ne. Pokud se před Tour pojedou nějaké závody, chci je jet." 

Naskočit do největšího závodu roku bez rychlých závodních kilometrů v nohách může být velký problém. Vždyť někteří favorité letos ještě ani nezávodili. Například Primož Roglič, Tom Dumoulin a Steven Kruijswijk, lídři Jumbo - Visma. Minimálně závodili Chris Froome, Geraint Thomas a Egan Bernal. Všichni na tom budou podobně. 

Jiní cyklisté se obávají o svou budoucnost. Jesper Hansen, dánský vrchař týmu Cofidis, má smlouvu do konce tohoto roku. Bez příležitosti předvést se v závodech, má strach, že mu smlouva nebude prodloužena a jinde o něj nebude zájem. Takových jezdců je samozřejmě spousta. Spousta cyklistů přijde o vrcholy sezóny, například klasikáři, ale i celé týmy, příkladem jsou italské druhodivizní týmy, které dostaly pozvánku na Giro d´Italia.

Snad nepřijdeme aspoň o Tour de France. Ale v současné chvíli je i tato naděje slabá.