Denní únik nedostal od pelotonu šanci. Náskok menší skupiny uprchlíků nikdy nepřesáhl 3 a půl minuty a poslední přeživší Maurits Lammertink byl dostižen 15 kilometrů před finišem.

Klíčový moment přišel 11 kilometrů před cílem. V závěrečném stoupání dne zvýšil tempo Mikel Landa a za něj se pověsil Jakob Fuglsang. Jack Haig se snažil vzniklou mezeru zalepit marně a dva největší favority musel nechat odjet.

Na vrcholu kopce Puerto de las Palomas už měla čelní dvojice náskok 50 vteřin a bylo jasné, že si etapové prvenství připíše jeden z prvních jezdců.

Rozhodovalo se ve historických úzkých a klikatých uličkách Grazalemy, kde si Fuglsang výborně pohlídal svého soupeře a 100 metrů před cílem v nejprudší pasáži cílového stoupání předvedl drtivý nástup, na nějž Landa nedokázal zareagovat.

Cílem už projel Dán sám s rukama nad hlavou s šestivteřinovým náskokem před svým rivalem z Baskicka a svůj letošní debut si osladil vítězstvím.

Vždy je fajn zahájit sezónu vítězstvím a závod Kolem Andalusie mám rád. Věděli jsme, že nemůžeme čekat, když Landa zaútočil. Tak jsem jel s ním a vzal jsem za to až v posledních metrech. Etapa nebyla vůbec snadná, kopců byla spousta a naštěstí nezačalo pršet. Uhájit dres bude těžké, máme tu jen šest závodníků, ale uděláme pro to vše. Chci poděkovat celému týmu za podporu, tohle vítězství pro mě hodně znamená, řekl velmi spokojený Jakob Fuglsang.  

25 vteřin nakonec činila ztráta třetího Dylana Teunse a těsně za ním dorazili i Jack Haig, Pello Bilbao a Ion Izagirre. Tým Bahrain–McLaren tak měl mezi prvními šesti hned tři muže, ale první místo jim vyfoukla Astana.

Petr Vakoč dojel na 80. místě se ztrátou 17 minut a může vyhlížet další den. Zítra je na programu jediná rovnější etapa z celého závodu, ale pro spurtery to úplně není. 13 kilometrů před cílem je vrchol horské prémie třetí kategorie a samotný závěr je opět do kopce. Šanci by tak mohl mít i případný únik.

 

Podívejte se také na sestřih 1. etapy Kolem Andalusie: