Petra Vakoče loni před začátkem závodní sezóny srazil nákladní automobil na tréninkovém soustředění v Jihoafrické republice. Kromě něj byl sražen i Laurens De Plus, ale mladý belgický vrchař nebyl zraněn tak vážně a sezónu absolvoval. Vakoč se léčil velice dlouho a stejně nebylo jasné, zda se dokáže k závodům vrátit. 

On sám tomu však věří a dostal důvěru týmu Quick-Step Floors. Letos mu sice skončila původní smlouva, ale Patrick Lefevere chce Vakočovi pomoci a smlouvu s českým závodníkem o rok prodloužil. 

„Teď to vypadá, že bych během února mohl naskočit do závodů. Od týmu mám maximální podporu. Nemusel jsem nutně stihnout závěr sezony ani se připravit na první závody té příští. Vážím si toho, v profesionálním sportu to rozhodně není pravidlem. Veškerou energii tak můžu směřovat k tomu, abych se dal kompletně do pořádku. A zvýšil šance, že se vrátím v plné síle. Pokud vše půjde podle plánu, přesně za 100 dní opět připnu závodní číslo a postavím se na start po boku naší vlčí smečky,” napsal na nových webových stránkách petrvakoc100.cz. 

Pro Vakoče to bude velmi těžký úkol. Smlouvu získal na základě fyzických testů, což znamená, že si tým zjišťoval, zda se může vrátit do dobré formy. Vakoč přiznává, že k původní formě má stále hodně daleko a po nehodě má poškozené nervy. Ale testy v belgické Lovani dopadly dobře: „Jejich výsledky jsem očekával s napětím. Naštěstí záda srůstají výborně a pomalu je rozhýbávám. I když, kvůli kvůli kovové konstrukci, kterou mám místo prvního bederního obratle a stabilizaci na části hrudní páteře, už moje hybnost samozřejmě nebude nikdy taková jako dříve. Zlepšují se i poškozené nervy v levé noze, ale v tuhle chvíli mi některé svaly nefungují tak, jak by měly a není jasné, zda se někdy zahojí úplně. Já si to však nepřipouštím, jsem odhodlaný vrátit se v plné síle," svěřuje se na blogu na stránkách petrvakoc100.cz.  

Naplno trénuje už od srpna letošního roku. „Nějakých 20-25 hodin týdně. K tomu rehabilitace, posilování, jóga, dechová cvičení. Abych udržel záda zdravá, musím se teď mnohem více věnovat kompenzačním cvičením." Návrat k závodům v únoru je proto konzervativní a reálný cíl. Držme palce, ať vyjde. 

Foto Sirotti