Movistar před letošní sezónou změnil složení lídrů, přišel o Naira Quintanu, Mikela Landu a Richarda Carapaze a musí se spokojit s Alejandrem Valverdem, Enricem Masem a Marcem Solerem. A právě tito tři se představí na Tour de France. 

Tradiční španělský celek má v oblibě nasazování více lídrů na jednu Grand Tour. Několikrát se na jednom startu sešli Valverde, Quintana a Landa, ale nikdy z toho nebyl velký úspěch. Loni se Movistaru vyplatila sázka na Carapaze a Landu na Giro d´Italia, ekvádorský cyklista si odvezl svůj první růžový trikot, ale také odešel za lepší nabídkou do Ineosu. 

Strategií více lídrů se inspirovaly také dvě nejambicióznější sestavy současnosti. Nejdříve tým Jumbo - Visma oznámil nominaci Toma Dumoulina, Primože Rogliče a Stevena Kruijswijka na Tour de France a nedlouho po nich se britský Ineos rozhodl vzít na Tour Egana Bernala, Chrise Frooma a Gerainta Thomase a Richarda Carapaze jako domestika. 

Movistar neváhal a nominoval také tři lídry, ale pár rozdílů se přece jen najde. Mas, Soler a Valverde nepatří k největším favoritům, navíc Valverdemu nejde o celkové pořadí a pravděpodobně ani Tour nedokončí, aby byl v nejlepší možné formě na Olympijských hrách v Tokiu. 

Španělský mistr oznámil na tiskové konferenci v Rafa Nadal Academy na Mallorce svůj podrobný program. Začne dvěma až třemi závody na Mallorce (můžete sledovat s námi prostřednictvím Live fotoreportáží), poté pojede Kolem Valencie, Kolem Murcie a UAE Tour. Bohaté jaro pokračuje jednorázovkou Strade Bianche, ale na Tirreno - Adriatico se nechystá, místo toho zvolí Kolem Katalánska a poté už přijdou jarní klasiky. Pro Valverdeho jsou nejcennější ardenské klasiky, ale loni jel také Milán - Sanremo a Kolem Flander. Tyto závody letos možná vynechá, možná ne, každopádně nejsou hlavními cíli.

V červnu absolvuje jeden etapový závod, rozhodne se mezi Critérium du Dauphiné, Kolem Švýcarska a Route du Sud. Poté odstartuje Tour de France, ale je možné, že závod nedokončí a bude pouze pomáhat Masovi a Solerovi. Velkým cílem jsou Olympijské hry, ty Valverdeho motivují nejvíc. Ale objede také Vueltu a Mistrovství světa ve Švýcarsku.

Předběžný program Alejandra Valverdeho: 

Mallorca Challenge (30. 1. - 2. 2.)

Volta a la Comunitat Valenciana (5. 2. - 9. 2.)

Vuelta a Murcia (14. 2. - 15. 2.)

UAE Tour (23. 2. - 29. 2.)

Strade Bianche (7. 3.)

Volta a Catalunya (23. 3. - 29. 3.)

Klasiky (21. 3. - 26. 4.)

Dauphiné, Švýcarsko, nebo Route du Sud (červen)

Tour de France (27. 6. - 19. 7.)

Olympijské hry (25. 7.)

Vuelta (14. 8. - 6. 9.)

Mistrovství světa (27. 9.)


Enric Mas doufá, že najde formu ze sezóny 2018, kdy dojel druhý na španělské Vueltě. V Movistaru bude hlavním lídrem na celkové pořadí a podle toho musí jezdit. Objede tři závody na Mallorce, poté se vydá na Kolem Andalusie, Paříž - Nice, Kolem Baskicka, ardenské klasiky, Critérium du Dauphiné a sezóna vyvrcholí na Tour. 

Mas zatím nemá jasno, co bude po Tour de France a jestli bude ve formě pro Vueltu. Nemá ani jistotu startu na Olympijských hrách. 

Marc Soler se po několika letech práce domestika prosadil do role lídra a bude chtít tuto příležitost využít. Bývalý vítěz Tour de l´Avenir a Paříž - Nice patří mezi největší španělské talenty. Stejně jako Valverde a Mas začíná na Mallorce, následují španělské etapáky Kolem Valencie a Kolem Andalusie, jednorázovka Strade Bianche, dále Tirreno - Adriatico, Kolem Katalánska, Kolem Švýcarska a Tour de France. A doufá v nominaci na Olympijské hry. Sezónu zakončí na Vueltě.