Alejandro Valverde se závodění nebojí a věří, že ve vyšším věku toho zvládne víc než dřív. Mistr světa o víkendu absolvoval exhibiční Saitama kritérium v Japonsku, které pořádá společnost ASO, pořadatel Tour de France. Valverde ve spurtu "porazil" Gerainta Thomase. 

Španělskému deníku Marca řekl, že titul mistra světa v jeho životě hodně změnil. Cítí se lépe, je o něj větší zájem v médiích, ale stále chce vyhrávat. Na všech frontách. „Každý rok se trochu lepším od doby, co jsem měl pozastavenou činnost. Překvapuje to i mě." Valverde chce pokračovat až do konce sezóny 2020 a chystá se na Olympijské hry v Tokiu. „Uvidíme, jak na tom budu, chci vyhrávat všude, kam přijedu, ale vím, že vyhrát v Tokiu bude těžké. Když se mi bude dařit vyhrávat v roce 2020, nemám důvod nezávodit i další rok."

Závodní program na příští rok zatím jistý nemá, ale už se rýsuje: „Chtěl bych začít v Austrálii na Tour Down Under, ale Eusebio Unzue (manažer Movistaru) to možná neschválí, protože ví, že je těžké začít tak brzo a zvládnout i Giro a další závody, ale je tam jistota deseti dní v dobrém počasí."

Kdyby nezačal v Austrálii, sezónní debut by si pravděpodobně odbyl na Mallorce. A poté by se až do června nezastavil. Následují závody Kolem Valencie, Kolem Murcie, Kolem Spojených arabských emirátů, Strade Bianche, Milán - Sanremo a Kolem Katalánska. A ihned naváže klasikami Dwars door Vlaanderen, Kolem Flander, Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. A aby toho nebylo málo, neodpočine si ani po Ardenách, protože chce na Giro d´Italia. 

Není to moc i na Valverdeho? Od konce ledna do začátku června by se nezastavil, ale podobný program už absolvoval několikrát a často vítězí. Určitě by vynechal Tour de France a po letní přestávce by se vrátil na Vueltu, Mistrovství světa a italské podzimní klasiky. 

„Miluji vítězství a budu se snažit vyhrát všude. Ale znám prokletí duhového dresu, možná se mi dařit nebude, ale i kdybych nic nevyhrál, nebudu tím trpět," dodal Valverde. Španělský veterán se chce vyhnout Tour de France, kde panuje velký stres a radši volí kombinaci Giro - Vuelta. „Myslím, že třítýdenní závod už stejně nemůžu vyhrát, jsem na to asi příliš starý. Pokud Giro pojede Mikel Landa, bude nejspíš lídrem a mým úkolem bude pomáhat."

Valverde svým dvěma nejslavnějším týmovým kolegům stále věří. Nairo Quintana a Mikel Landa podle něj mohou vyhrát třítýdenní závod, ale potřebují štěstí a nejlepší možnou kondici. 

V příštím roce si nový mistr světa přeje uspět zejména v jednorázových závodech. Ještě nikdy nevyhrál Strade Bianche, Milán - Sanremo, žádnou klasiku na kostkách (Flandry by jel úplně poprvé), ani Amstel Gold Race. Vyhrát velkou prestižní klasiku v duhovém dresu je velkým zážitkem. Peter Sagan to zná, vyhrál v dresu mistra světa Kolem Flander a Paříž - Roubaix. A je to v silách i Alejandra Valverdeho, ačkoliv na jiných závodech. 

Foto Sirotti