Belgický cyklokrosař a klasikář Wout van Aert má za sebou první sezónu ve WorldTour a ačkoliv se vyvíjela nad očekávání dobře, skončila z ničeho nic velmi vážným svalovým zraněním. Van Aert si poškodil svaly na pravé noze o nebezpečně postavený plůtek během časovky Tour de France. Ačkoliv první vyšetření nezjistila větší zranění, další vyšetření v Belgii odhalilo nutnost větší operace. Van Aert nebyl několik týdnů schopen chodit a přišel o zbytek silniční sezóny a většinu cyklokrosové sezóny. 

K závodění by se měl vrátit po více než pěti měsících. Jako svůj první cíl si určil cyklokros v Loenhoutu 27. prosince. "Doktor Toon Claes a můj fyzioterapeut mi to ještě musí schválit, ale mělo by to vyjít. Vidí to pozitivně. Ale neočekávejte, že tam předvedu dobrý výkon, tři měsíce jsem nebyl na kole. Udělám vše, co bude v mých silách, ale hlavně si chci užít pocity závodníka," řekl Wout van Aert pro Het Nieuwsblad. 

Na konci listopadu představil svůj závodní dres s logy týmu Jumbo - Visma a také se svými osobními sponzory Cibel-Cebon, Caps a Domo: "Tito sponzoři mě loni zachránili a jsem rád, že jsou na mém dresu. Nemůžu jim dostatečně poděkovat za to, co pro mě minulé roky udělali." 

Van Aert bere letošní zimní sezónu jako začátek návratu do závodní formy, aby byl připraven na jarní klasiky. Objede jen několik cyklokrosů a bude doufat v rychlý nástup formy: "Chtěl bych jet všechny zbylé cyklokrosy, ale vím, že to není možné. Budu to brát závod za závodem. Taky budu potřebovat leden a únor na vybudování vytrvalosti na silnici a to by nešlo, kdybych měl objet 15 krosů. Budu rád, když jich pojedu pár. Bez tlaku. Vím, že ode mě všichni hodně očekávají, ale musíme být realističtí. V této sezóně jsou výsledky v terénu druhořadé."

Van Aert přitom už letos plánoval bohatou cyklokrosovou sezónu, po Tour de France si chtěl odpočinout, ukončit silniční sezónu a začít s cyklokrosy. A kariéry v terénu se nevzdává ani teď: "Ještě jsem s krosy neskončil. Příští rok chci vyhrávat a pokusím se konkurovat Mathieu van der Poelovi."

Předtím ale proběhne silniční sezóna a Van Aert je hlavním lídrem svého týmu na dlážděné klasiky. Musí proto být připraven. Dokonce už testoval materiál na trati Paříž - Roubaix: "Počasí bylo strašné, ale projížděli jsme jen Carrefour de l´Arbre, nezkoušeli jsme trať, jen materiál. A výsledky byly dobré, udělali jsme krok vpřed, z čehož mám radost." 

"Na klasiky už samozřejmě myslím, ale uvidím, jak půjde rehabilitace a zda budu zase jako dřív. Jsou to mnohem delší závody a já jsem od úrazu tak dlouho na kole neseděl. Doufám, že objedu všechny klasiky od Omloop Het Nieuwsblad. Ale teprve zjistíme, jestli je to realistické." 

Kvůli přípravě na silniční sezónu odjel Wout van Aert do španělské Girony, kde se koná první týmové soustředění před další sezónou: "Budu co nejvíc trénovat ve skupině. Silničáři se vrací z dovolených, takže budou najíždět kilometry. Já budu navíc dělat silová cvičení."

"Na kole už bez problému zvládnu 125 kilometrů a na můžu dělat vše. Při fyzických testech se mi zdálo, že mám v pravé noze dost síly, zranění se zahojilo dobře. Strach, že už to nikdy nebude v pořádku, je pryč. Cítím, že nad tím mám kontrolu," dodává Van Aert.