loading...

Wout van Aert byl jednoznačně největším favoritem domácího šampionátu a očekávání splnil s převahou. Ale s velkou převahou závodil celou svou krátkou cyklokrosovou sezónu. Vyhrál devět závodů, pouze jednou dojel čtvrtý, na světovém poháru v Hulstu. A nebylo slabší výkonností, v prvním okruhu se mu zasekl řetěz a ztratil kontakt s čelem závodu. Bez tohoto problému by pravděpodobně vyhrál všech deset závodů. 

V Middelkerke se závodilo především v písku na pláži a to Van Aertovi vyhovuje. V druhém okruhu navýšil tempo, utrhl všechny soupeře a až do cíle jim ujížděl. Pro svůj pátý domácí titul si dojel s náskokem minuty a půl. „Tento titul pro mě hodně znamená. Startoval jsem jako favorit, což není jednoduché. Dnes jsem to zkusil využít ve svůj prospěch a myslím, že se mi to povedlo. Nohy jsem měl od začátku závodu dobré. Ve druhém kole jsem viděl, že mám šanci dostat se pryč od zbytku pole. Pak bylo důležité zůstat soustředěný a neudělat žádnou chybu. Posledních pár týdnů jsem si užil a jel jsem pěkné cyklokrosové závody. Od zítřka se plně zaměříme na silniční sezónu. Zatím si tento titul budu užívat společně s týmem. Jsem hrdý na to, že jsem udržel mistrovský dres,“ řekl Van Aert v cíli nedělního závodu.

Pro Van Aerta byly cyklokrosy důležitou součástí zimní přípravy na silniční sezónu. Kvůli ambicím na dlážděných monumentech Kolem Flander a Paříž - Roubaix vynechává světový šampionát v Americe. Nechce prodlužovat zimní závodní sezónu až na konec ledna, protože by mu to narušilo přípravu na jaro. Ale příští možná objede o trochu víc závodů v terénu, včetně světového šampionátu.

Belgičan se brzo připojí ke svým týmovým kolegům na silničních soustředěních. Ostatní už jsou v přípravě na silniční sezónu hodně napřed. Najezdili objem a už trénují intenzivněji. Oproti nim zařadím více vytrvalostních tréninků, které mi v posledních týdnech chyběly. Abych byl konkrétní, výkonnost mám po cyklokrosové zimě dobrou, ale teď se musím ujistit, že i po pěti šesti hodinách závodění budu mít tu obrovskou sílu, kterou jsem si vybudoval v cyklokrosu. Dlouhé tréninky jsem nejezdil od posledního prosincového soustředění. Klidně se může stát, že když budu ve Španělsku jezdit pět nebo šest hodin, budu první, kdo odpadne ze skupiny. Doufám, že na mě moji spolujezdci na kopcích počkají,“ říká pro Het Laatste Nieuws.