Greg Van Avermaet měl před eltošní sezónou klasik velké ambice. Investoval do několika dlouhodobých pobytů ve vysoké nadmořské výšce a snažil se vyladit formu na jarní klasiky. jenže se nakonec jely jen dvě, Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne. Po zrušení závodů Strade Bianche a Tirreno - Adriatico odjel na další soustředění do Sierra Nevady, ale brzo bylo jasné, že je to zbytečná snaha. Letos na jaře se už závodit nebude. UCI zakázal všechny závody do 30. dubna. 

„Byl jsem v Sierra Nevadě, ale teď už to nedává smysl. Chtěl jsem se vyhnout uvíznutí ve Španělsku a vrátil se do Belgie. Každý den jezdím několik hodin na kole, abych se udržoval, ale to je vše. Mám v úmyslu snížit svou formu. Je absurdní tvrdě trénovat, když nevíte, kdy můžete opět závodit, prozradil olympijský vítěz pro Het Nieuwsblad.

Pro Van Avermaeta je zrušení jarní sezóny velké zklmání, ale podobně jsou na tom i další cyklisté. Mathieu van der Poel nemá ani jistotu startu na Olympijských hrách na horských kolech a to je pro něj velký zásah do celé kariéry. Nikdo nic neví a nikdo nemá jistotu, že se letos ještě bude závodit.   

Van Avermaet se snažil před kalsikami snížit váhu na letní úroveň a podařilo se mu to, ale nakonec to nemá žádný význam. „Celé měsíce jsem na tom pracoval, ale ukázalo se, že je to k ničemu. Všichni potřebujeme pevné datum, kdy můžeme začít závodit. Není možné neustále vymýšlet nové a alternativní plány. Myslím, že je reálné, že bychom mohli začít závodit od 1. června.“

Philippe Gilbert, krajan a konkurent Grega Van Avermaeta, také přišel o vrchol sezóny, ale věc bere s trochu větším nadhledem. Bývalý mistr světa totiž neměl na prvních letošních závodech moc dobrou kondici a kvůli nemoci byl trochu pozadu. 

„Všichni procházíme těžkým obdobím. Mám na mysli pořadatele, kteří na svých závodech rpacují měsíce, televizní stanice, dobrovolníky, týmy, všichni to máme těžké. Můžeme tímto těžkým obdobím projít společně. Potřebujeme se navzájem. Právě teď je velmi potřebná solidarita.“

Gilbert stále trénuje, ačkoliv bez cíle je to mnohem těžší. „Stále mám své kolo. A dřív, nebo později, bude stanoveno datum nového začátku sezóny. Morálka zůstává vysoká a pokračujeme. Společně z toho vyjdeme silnější,“ dodává Gilbert.