Mathieu van der Poel se o své současné formě a plánech rozpovídal v rozhovoru s listem Het Nieuwsblad. Cyklokrosový mistr světa plánoval dřívější nástup do terénu, ale po obtížném světovém šampionátu na silnici si potřeboval déle odpočinout. 

"Potřeboval jsem si trochu odpočinout a nechtěl jsem se vrátit, dokud nebudu mít přijatelnou úroveň formy. Cítil jsem, že potřebuji více času na klidnou přípravu. Taky je obtížně napravit špatný start sezóny, takže jsem chtěl, aby to bylo už od začátku dobré." 

Mezitím se v cyklokrosu naplno závodí. Mezinárodním podnikům a prestižním belgickým cyklokrosům zatím vládne Eli Iserbyt, bývalý světový šampion U23. Iserbyt vyhrál všechny tři úvodní světového poháry a daří se mu i v ostatních seriálech. Cyklokros se zatím musel obejít bez největších hvězd, kromě Van der Poela zatím nezávodí ani Wout van Aert. Trojnásobný mistr světa se stále léčí po vážném zranění z Tour de France a myslí už spíše na jaro a další rok na silnici. Návrat do formy už v zimě není moc pravděpodobný. 

Roli nejvážnějšího soupeře Mathieu van der Poela tak podle všeho převezme Eli Iserbyt. ůTrochu jsme sledoval poslední závody a Eli je hodně působivý. Odjíždí v okamžiku, kdy odjet chce a většinou mu stačí jeden nástup, aby si vytvořil náskok. Je nejlepší, ale jestli je stejně rychlý jako já? To nevím, nebudu se k tomu vyjadřovat. Uvidíme na závodech," dodává Van der Poel. 

V příštím roce čeká Van der Poela hned několik zásadních závodů. Hlavním cílem jsou Olympijské hry v Tokiu, kde bude závodit na horských kolech a chce získat zlatou medaili. Ale nemůže se soustředit jen na terén, největší zájem a mediální pozornost získává na silničních závodech. 

Po cyklokrosové sezóně a obhajobě světového titulu by se měl zaměřit na jarní klasiky. Cyklokros a klasiky se dají kombinovat velmi dobře, to dokázal už letos a před ním i Wout van Aert. V letošním roce objel Van der Poel sedm jarních klasik. Čtyři vyhrál (Amstel Gold Race, Brabantský šíp, Dwars door Vlaanderen a GP de Denain) a dvakrát byl čtvrtý (Kolem Flander a Gent - Wevelgem) a jednu nedokončil kvůli tvrdému pádu v dojezdu.  

To jsou absolutně fenomenální výsledky, hlavně vzhledem k tomu, že všechny velké klasiky jel poprvé v životě. Nejlepší byl nejspíš i na Kolem Flander, kde i po těžkém pádu a dlouhé stíhací jízdě dokázal dojet čtvrtý. S letošními zkušenostmi bude ještě silnější a několik vítězství nejspíš přidá. A snad se poprvé postaví i na start Paříž - Roubaix. Letos se nejslavnější klasiky vzdal, aby byl ve formě na Amstel Gold Race. Ale Amstel už vyhrál, takže je čas na Roubaix. 

Tým Corendon - Circus zůstává v druhé divizi, ale díky Van der Poelovi by neměl mít problém dostat se na všechny důležité závody. To jsou hlavně klasiky, na debut na třítýdenním závodě se v příštím roce pravděpodobně nechystá. Corendon - Circus zatím moc neposiluje. Přichází junior Ryan Cortjens, talentovaný klasikář Antoine Benoist a britský cyklokrosař Ben Tulett. Tulett je juniorským mistrem světa v cyklokrosu, ale vyhrál také britský šampionát na silnici. 

Nejvýznamnější posilou je tak zkušený Sacha Modolo. 32letý Ital je dobrý sprinter i klasikář, vítěz dvou etap na Giro d´Italia, šestý muž Kolem Flander 2017 a čtvrtý nejlepší v cíli Milán - Sanremo 2010. Modolo je ideální posilou, protože může rozjíždět spurty pro Van der Poela a belgického mistra Tima Merliera (vítěze třech závodů v letošní sezóně) a také být k dispozici na dlážděných klasikách.