Fanoušci na sociálních sítích upozorňovali na Van der Poelův nebezpečný manévr už v průběhu závodu. Nizozemec totiž 58,4 kilometru před cílem vyskočil na chodník u pravé strany silnice a těsně se vyhnul divákovi, který musel ustoupit. Objel několik soupeřů před sebou a následně seskočil zpět na silnici, aby nenarazil do fotografujícího fanouška před sebou.

Van der Poel reagoval na pokus soupeřů o únik a podle pravidel UCI by za to měl být okamžitě diskvalifikován, na což upozorňuje LRF. Podle pravidla 2.12.007 má být závodník diskvalifikován, pokud vjede na chodník a ohrozí veřejnost nebo ostatní závodníky. Pokud by najel na chodník, kde žádní diváci nestáli a nikoho by přímo neohrozil, měl by dostat pokutu 200 až 1000 švýcarských franků. A Van der Poelovi nebyla udělena ani tato pokuta. 

Podle televizních záběrů bylo zřejmé, že Van der Poel diváky ohrozil a rozhodčí na UCI závodech za toto jednání už letos vylučovali. Příkladem je letošní ženský závod Gent-Wevelgem, kde byla ze závodu okamžitě diskvalifikována Marlen Reusser a v roce 2018 byl takto potrestán Luke Rowe na Kolem Flander. 

IMG_2814.jpeg

Van der Poel najel na chodník jenom aby dokázal rychle reagovat na závodní situaci, nevyhýbal se pádu, ani žádné jiné nebezpečné situaci. A za to měl být zcela podle pravidel, vyloučen. Ale nestalo se a Lotyši se dokonce ptali přítomných rozhodčích, proč tak bylo rozhodnuto.

Jeden z rozhodčích uvedl, že všichni rozhodčí incident viděli a uznali, že situace nebyla nebezpečná a penalizace proto není nutná. Lotyšský zástupce argumentoval tím, že pravidla platí pro každého, ale rozhodčí oponoval, že by to nebylo dobré pro sport, stojí v dopise, který podepsal Sandis Akis, prezident LRF. 

Pokud by Van der Poel srazil diváka, bylo by to dobré, nebo špatné pro náš sport? Naléháme na UCI, aby aplikovala svá pravidla konzistentně a zajistila bezpečí a integritu cyklistiky a nenechala tento typ možné nehody bez reakce, jenom proto, aby si takzvaně nepoškodila reputaci. Očekáváme, jako součást cyklistického světa, že UCI veřejně vysvětlí rozhodnutí rozhodčích, aby nedocházelo k podobným situacím, pokračuje Akis v dopise.

Na celý problém oficiálně upozorňuje federace, která v nedělním závodě skončila čtvrtá zásluhou Tomse Skujinše. A byla tak přímo ovlivněna rozhodnutím nevyloučit Van der Poela ze závodu. Je velmi nepravděpodobné, že by LRF na incident poukázala, kdyby pořadí v cíli bylo opačné.