Závod Kolem Algarve pomalu nabírá prestiž. Letošní 46. ročník ozdobí nejslavnější jména světového pelotonu. Na startu sice chybí obhájce vítězství Tadej Pogačar, ale vrchařů první třídy uvidíme i tak dost. 

A co závodníky čeká? Celkem pět etap, dva dojezdy do kopce, dvě převážně rovinaté etapy a jedna (naštestí individuální a nepříliš dlouhá) časovka.  

1. etapa Portimao - Lagos (195,6 km)

Úvodní etapa je pro sprintery, stejný dojezd se jel i loni a vyhrál Fabio Jakobsen před Arnaudem Démarem a Pascalem Ackermannem. Jakobsen bude na startu také letos, dále Elia Viviani, Alexander Kristoff a zvědaví jsme samozřejmě i na Mathieuho van der Poela.  

2. etapa Sagres - Fóia (183,9 km)

Druhá etapa končí na známém stoupání Alto da Fóia. 7,8 kilometru dlouhý výjezd s průměrem 8,1 % je náročný, ale loni byly rozdíly mezi první závodníky hodně malé. Zvítězil Pogačar a dokázal tento úspěch dotáhnout až k celkovému triumfu. Na Algarve jde často o vteřiny mezi prvními závodníky. 

3. etapa Faro - Tavira (201,9 km)

Zatímco loni končila v Taviře etapa čtvrtá, letos to bude už třetí, ale dojezd je stejný. A bude opět pro sprintery. Loni vyhrál Dylan Groenewegen, který letos nestartuje. 

4. etapa Albufeira - Malhao (169,7 km)

Druhý vrchařský dojezd závodu. Stoupání Alto do Malhao má jen 2,8 kilometru, ale v průměru 8,8 %. Před rokem zvítězil Zdeněk Štybar, který se udržel v úniku. Tadej Pogačar dokázal získat celkové vítězství, ačkoliv na něj útočili Soren Kragh Andersen a Wout Poels. Velké rozdíly se nevytvoří a letos zde nebude definitivně rozhodnuto, protože na závodníky čeká ještě jedna důležitá etapa. 

5. etapa Lagoa - Lagoa (20,3 km)

Individuální časovka bude samozřejmě hodně důležitá. Je úplně stejná jako loni a také dost rychlá. Stefan Küng ji před rokem zvládl průměrnou rychlostí skoro 50 kilometrů za hodinu. Pro celkové pořadí bude zcela zásadní. 


Favorité 

Tadej Pogačar loni překvapil vítězstvím ve Fóie a nakonec i uhájením žlutého dresu, letos je řada na Remcu Evenepoelovi. Dvacetiletý Belgičan má za sebou vítězství na Kolem San Juanu a lídrem týmu Deceuninck - Quick-Step bude i v Portugalsku. Evenepoelovi nahrávají nepříliš dlouhé vrchařské dojezdy v kombinaci s individuální časovkou, ve které patří k nejlepším na světě. Když zvládne Fóiu a Malhao dokončit mezi prvními, bude mít v časovce velkou šanci vybojovat žlutý dres. 

"Trať je pro Remca dobrá, ale také náročná. Technická časovka na závěr závodu bude důležitým testem jak pro Remca, který, doufáme, uspěje v celkovém pořadí, tak i pro Yvese Lampaerta," říká Tom Steels, sportovní ředitel Deceuninck - Quick-Step.

Konkurence nebude vůbec slabá. Ineos přiváží dva bývalé vítěze, Gerainta Thomase a Michala Kwiatkowského. Oba jsou dobří v časovce a oba zvládnou i vrchařské etapy. Na časovku se chystá Rohan Dennis, světový šampion v jízdě proti chronometru.    

Ve vynikající formě je Rui Costa, lídr sestavy UAE Emirates. Costa zářil na Kolem Saúdské Arábie a v Portugalsku je doma, určitě bude chtít prodat formu: "Kolem Algarve je pro mě výjimečným závodem, protože je to jediný závod v Portugalsku, kterého se zúčastním. Nejel jsem Algarve od roku 2014, ale vím, že je to vždy težký závod. Byli jsme tu na krátkém týmovém soustředění před startem a projeli jsme si důležité etapy. Myslím, že se rozhodne v závěrečné časovce. Mám dobrou formu a doufám, že toho využiju a dám svým fanouškům důvod radovat se."

Sezónu a angažmá v Trek - Segafredo zde zahajuje Vincenzo Nibali. Jeden z největších šampionů posledních deseti let mívá pomalé starty do sezóny, takže od něj nečekáme vítězství, nebo umístění na pódiu, ale Trek bere také Bauke Mollemu, takže kolektivní sílu bude mít velkou. Mollema teprve začíná a měl by tedy mít drobnou nevýhodu oproti už rozjetým závodníkům, stejně jako Nibali. 

Jedním z těch, co už letos závodili, je Dan Martin, lídr Israel Start-Up Nation. Martin se ve Valencii snažil o přední umístění a skončil na výborném čtvrtém místě. Formu nemá vůbec špatnou a může bojovat o vítězství v obou horských etapách. V celkovém pořadí mu stojí v cestě závěrečná časovka, ale na první pětku by dosáhnout mohl.    

Miguel Angel Lopez dal letos přednost Portugalsku před obhajobou vítězství na Colombia Tour. Kolumbijský cyklista je dostatečně dobrý vrchař a je také dost rychlý, aby mohl jet o vítězství v horských etapách, ale podobně jako u Martina mu vadí časovka. 

Zvědaví jsme na sestavu BORA - hansgrohe. Ta přijela bez špičkového vrchaře, ale trojice Felix Großschartner, Max Schachmann a Lennard Kämna není úplně bez šance. 

Sprinterů se ve Portugalsku sešlo hodně. O dvě etapy budou soupeřit Fabio Jakobsen, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Davide Cimolai, Cees Bol a také Mathieu van der Poel. Závod je důležitý hlavně pro Vivianiho, který se stále nedočkal prvního vítězství v týmu Cofidis, ale několikrát už byl blízko. Naposledy podlehl na Clásica de Almería jen Pascalu Ackermannovi a Alexandru Kristoffovi.   

Pro Van der Poela je Algarve závodem na rozhýbání se. Je to jeho jediný etapák před startem klasikářské sezóny, o týden později už pojede Omloop Het Nieuwsblad a poté Strade Bianche a Milán - Sanremo. Po cyklokrosovém světovém šampionátu odjel na dovolenou do švýcarských Alp a užíval se lyžování. Odpočinek mezi dvěma disciplínami je důležitý, ale je docela jasné, že o formu nepřišel, protože velké závody už se blíží. 

Van der Poel není sám, kdo Algarve pojímá jako finální přípravu před dlážděnými a italskými klasikami. Startují zde i Greg Van Avermaet a Philippe Gilbert. "Je fajn být zpět v závodním zatížení a nohy jsou každý den lepší. Zatím jde před klasikami vše dobře. Algarve je dalším krokem mé přípravy. Samozřejmě pro tým udělám vše co budu moci. Mně osobně by měly nejvíc vyhovovat první a čtvrtá etapa s cílem na Malhau," říká Van Avermaet.   

Závod můžete sledovat na Eurosportu 2. Přímý přenos první etapy začíná ve středu v 16:45 po skončení přenosu Kolem Andalusie. 

Favorité 46. Kolem Algarve: 

∗∗∗ Remco Evenepoel 

∗∗ Miguel Angel Lopez,  Rui Costa, Geraint Thomas

∗ Michal Kwiatkowski, Dan Martin, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Amaro Antunes