Mathieu van der Poel je v součanosti nejzajímavějším závodníkem napříč třemi disciplínami. je suverénně nejlepším cyklokrosařem, špičkovým bikerem a vynikajícím silničářem. K silnici se samozřejmě upíná největší pozornost a proto jsou fanoušci nejvíce zvědaví na jeho účast na velkých silničních akcích. 

Jaro bude mít poměrně nabité. Zejména se však dostane na tři nové závody, které loni neabsolvoval. Pojede italské jednorázovky Strade Bianche a Milán - Sanremo a královnu klasik Paříž - Roubaix. Plánuje také návrat na Kolem Flander, kde loni skončil čtvrtý navzdory pádu a výměně kola v nejméně vhodný okamžik před nájezdem na Koppenberg a rozhodující hellingy.

 

Van der Poel pokračuje v terénu až do světového šampionátu, kde bude obhajovat titul a je jednznačným favoritem, poté se soustředí na silniční sezónu, ale ne na dlouho, už od května bude závodit na horských kolech a vše vyvrcholí Olympijskými hrami v Tokiu. Následně se chtěl vrátit na silnici a jet španělskou Vueltu, ale na tu se s největší pravděpodobností Alpecin - Fenix nedostane, protože pořadatelé mají k dispozici jen dvě divoké karty a ty si rozdělí španělské celky. 

Podstatné je však jaro a Van der Poel má v plánu osm jednorázovek a etapové závody Kolem Algarve (od 19. 2.) a Kolem Katalánska (od 23. 3.). Strade Bianche by měla být první klasikou letošní sezóny. Kopcovitý závod vedoucí po prašných cestách je hodně náročný, ale pro Nizozemce by to neměl být problém. Už dokázal vyhrát podobně náročnou klasiku Amstel Gold Race a Strade Bianche je navíc mnohem kratší. Bude patřit k velkým favoritům, navíc chybět bude obhájce vítězství Julian Alaphilippe. Pokud budou v nejlepší formě i ostatní favorité, například Zdeněk Štybar a Jakob Fuglsang, očekávejme tvrdý a napínavý souboj. 

Strade Bianche (7. 3.)

1. účast 

Největší soupeři: Jakob Fuglsang, Zdeněk Štybar, Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Vincenzo Nibali

Pravděpodobnost vítězství: 50 %


Ještě mnohem větší výzvou bude Milán - Sanremo. Prnví monument sezóny a nejprestižnější italská jednorázovka. Van der Poel může závod pojmout dvěma způsoby, stejně jako Peter Sagan. Konzervativní způsob je čekat na hromadný dojezd, držet si přední pozici na Cipresse a na Poggiu, ale nepouštet se do útočení. Drhým způsobem je naopak ostrý útok na Poggiu. Vzhledem k Van der Poelově nátuře očekáváme spíš ten druhý způsob. 

Peter Sagan zkoušel obě taktiky a mnohokrát, ale ani jedna mu zatím nevynesla vtězství. Nejblíže byl v roce 2017, kdy vyprovokoval únik a byl poražen Michalem Kwiatkowskim o pár centimetrů. Van der Poel by měl útočit, protože v souboji se zkušenějšími a nejspíš i rychlejšími sprintery má menší naději na vítězství. 

Milán - Sanremo (21. 3.)

1. účast 

Největší soupeři: Peter Sagan, Caleb Ewan, Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Fernando Gaviria, Michael Matthews, Elia Viviani, Philippe Gilbert 

Pravděpodobnost vítězství: 20 %


Na semiklasiku Dwars door Vlaanderen se Van der Poel vrátí jako obhájce vítězství. Vloni unikl společně se čtyřmi dalšími závodníky, vzdoroval jejich útokům a jednoznačně zvítězil ve spurtu. Menší belgická klasika Nizozemci vyhovuje, ale jednrázové závody jsou takticky sožité a ačkoliv pojede jako velký favorit, vývoj závodu se může vyvinout nepříznivě. navíc se na závod chystají Peter Sagan a Julian Alaphilippe.    

Dwars door Vlaanderen (1. 4.)

2. účast 

Největší soupeři: Peter Sagan, Oliver Naesen, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Yves lampaert, Julian Alaphilippe

Pravděpodobnost vítězství: 50 %


Vrcholem sezóny budou dlážděné monumenty. Prvním na řadě je Kolem Flander a myslíme si, že v tomto podniku má největší šanci na vítězství. Pojede podruhé, takže zná nástrahy závodu, i když rozhodně ne perfektně. V loňském závodě dokázal, že strmé hellingy mu sedí a dokáže je zdolat skvěle fyzicky i technicky. Má vynikající tah a rychlý spurt. Je největším favoritem, pokud se do své nejlepší formy nevrátí Peter Sagan.

Kolem Flander (5. 4.)  

2. účast 

Největší soupeři: Peter Sagan, Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Wout van Aert, Alexander Kristoff, Yves Lampaert, Julian Alaphilippe, Zdeněk Štybar

Pravděpodobnost vítězství: 60 %


O týden později nastane dlouho očekvaný okamžik. Mathieu van der Poel se poprvé postaví na start Paříž - Roubaix. Vloni ještě startovat nechtěl, protože se soustředil na Amstel Gold Race, ale letos už je Roubaix největším cílem, společně s Kolem Flander. Předvídat, jak se mu bude na severu Francie dařit, je velmi těžké. Ano, má všechny předpoklady k tomu, aby se stal vítězem, ale zvyknout si na Peklo severu je někdy hodně těžké, zkušenosti jsou potřeba. A například Alexander Kristoff se zdá být ideálním typem závodníka pro Roubaix, ale není, na Ronde se mu daří mnohem víc. A naopak je to v případě Zdeňka Štybara. Ale nepochybujeme o tom, že bude patřit k nejlepším. 

Paříž - Roubaix (12. 4.)

1. účast

Největší soupeři: Zdeněk Štybar, Peter Sagan, Greg van Avermaet, Wout van Aert, Yves Lampaert, Niki Terpstra, Nils Politt, Sep Vanmarcke 

Pravděpodobnost vítězství: 30 %


Obhajovat vítězství bude také na Brabantském šípu. Ačkoliv jisté to není, protože závod se jede pouhé tři dny po Roubaix a dva dny na regeneraci je málo. Roubaix vezme každému závodníkovi tolik sil, že je těžké soupeřit s čerstvými specialisty na ardenské klasiky. Možná se pojede spíše na Petra Vakoče. Brabantský šíp sedí Van der Poelovi dokonale, ale tohle bude těžké. Kdyby dokázal uspět na Roubaix i zde, byl by to mimořádný výkon. 

Brabantský šíp (15. 4.)

2. účast

Největší soupeři: Tim Wellens, Remco Evenepoel, Sonny Colbrelli, Julian Alaphilippe

Pravděpodobnost vítězství: 15 %


Vrátí se samozřejmě také na Amstel Gold Race, ačkoliv měl své pochybnosti a ještě možná mít bude. Vyhrát Roubaix a Amstel se zdá být téměř nemožné, ale Van der Poel není obyčejný závodník. Vloni šokoval neuvěřitelnou stíhačkou, kdy během třech posledních kilometrů stáhnul minutovou ztrátu na váhající dvojici Alaphilippe - Fuglsang, táhnul za sebou celou skupinu a ještě dokázal z první pozice vyhrát spurt. Nic lepšího jsme v minulém roce neviděli. "Vím, že se říká, e kombinovat Roubaix a Amstel nejde, ale chci to zkusit. Možná pak uznám, že ostatní měli pravdu a je to fakt těžké, ale chci to vyzkoušet," říká k věci Van der Poel. 

Amstel Gold Race (19. 4.)

2. účast

Největší soupeři: Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Alejandro Valverde, Tom Dumoulin, Michael Valgren, Enrico Gasparotto, Bauke Mollema 

Pravděpodobnost vítězství: 20 %


Posledním a trochu překvapivým závodem ve Van der Poelově kalendáři je Valonský šíp. Klasika pro vrchaře. Cílové stoupání Mur de Huy je extrémně strmé, ale pouze kilometr dlouhé. Podle lidí v jeho okolí by mu stoupání mělo vyhovovat, ale máme svoje pochybnosti. Vítězí zde velmi lehké váhy, šedesátikilogramoví závodníci jako jsou Alaphilippe, Valverde, Joaquin Rodriguez a další. Peter Sagan se zde na pódium nikdy nedostal, ale mockrát to ani nezkoušel (jen dvakrát, nejlépe 12. v roce 2013). Potřeba jsou také zkušenosti, trefit správně místo k nástupu je složité. A únava po zimní sezóně náročné jarní sezóně bude určitě velká. 

Valonský šíp (22. 4.)

1. účast

Největší soupeři: Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Michae Woods, Maximilian Schachmann, Dan Martin, Bauke Mollema, Jakob Fuglsang, Primož Roglič 

Pravděpodobnost vítězství: 10 %


Pokud bychom si měli vsadit, nejvíce Mathieu van der Poelovi věříme na Kolem Flander a Strade Bianche. Zvědaví jsme samozřejmě i na Roubaix a Sanremo. Počítáme s několika významnými vítězstvími, loni získal tři (Dwars door Vlaanderen, Brabantský šíp a Amstel), letos jich asi víc nebude, ale možná mezi nimi bude první monument.