Jelo se tu celkem o 79 000 eur stejně rozdělených pro muže i ženy. Belgičan z týmu Pauwels Sauzen/Bingoal s trvale vysokou stabilní výkonností naposledy vyhrál před rokem a třemi týdny v Táboře. Znovu až teď. V této sezoně ale už byl 28letý jezdec ve světovém poháru dvakrát druhý a dvakrát třetí.

Životní výhra v bouřlivé atmosféře

„Dlouho jsem v to věřil, je to moje oblíbená trať (i když tu ještě nikdy nebyl na stupních, pozn. aut.). I když Aerts ujížděl, nepřestával jsem doufat. Věděl jsem, že se budu muset vypořádat ještě s Pidcockem, který bude velmi silný. Nadšení diváci mě hnali za vítězstvím, které pro mě hodně znamená. Považuji ho za největší ve své kariéře,“ říkal šťastně.

V prvním kole poodjeli Aerts s Herrmansem, Pidcock ztrácel 9 vteřin. Toon Aerts (Baloise/Trek Lions), který tu vyhrál třikrát v řadě, zůstal vepředu sám a na Pidcocka už najel 30 vteřin. Jenže ve třetím okruhu upadl a vedení ztratil. Trať v Namuru na rozdíl od rychlého sobotního Rucphenu byla technicky velmi náročná, blátivá, částečně po kluzkých kočičích hlavách, vyžadovala nekompromisní koncentraci. Tom Pidcock (Ineos/Grenadiens) měl v polovině na Vanthourenhouta 15 vteřin, ale náskok neudržel. Sice měl navrch ve stoupáních, v technických sjezdech ale ztrácel. Naopak po zaváhání jako by už neměl síly a nechal si ho definitivně odjet. Vanthourenhout si pak mohl dovolit v místě, kde se rozhodlo, také drobný renonc.

Aerts zůstal třetí, Herrmans čtvrtý. Eli Iserbyt (Pauwels/Bingoal) vydřel páté místo a zůstává v čele světového poháru s jasným náskokem 90 bodů a míří za celkovým vítězstvím. „Michaelovi výhru moc přejeme, v posledních kolech už jsem se díval víc na obrazovku u trati než před sebe,“ potvrzoval Iserbyt týmovou soudržnost.

Boroš podal konstatní výkon, bez chyb

Michael Boroš (ČEZ Tábor) startoval ze třetí řady vedle Pidcocka a dlouho usiloval o své nejlepší umístění v sezoně. Nakonec dokončil šestnáctý se ztrátou 3:48, ale 14. příčku ze Zonhovenu nedorovnal. „Jsem spokojenej. Měl jsem po těžkém soustředění v Calpe na silnici už s kluky z Elkova. Nohy jsem měl sice unavený, ale nakonec i dobře naladěný. Mám takové těžké cyklokrosy rád. Start odpovídal, jak jsem si představoval, Pidcocka vedle sebe jsem si jenom prohlídnul. Jel jsem si svoje, nechtěl jsem to přepísknout a divočit, abych se zbytečně nevytnul, vím, kam patřím. Tady potřebujete i rozum. Jsem rád, že jsem zajel bez chyby a konstantně po celý průběh. Desítka nebyla tak daleko, to je škoda. Ale odpočinu a příště to bude zase lepší, vypadá to nadějně. Kromě Francie chci odjet všechny zbylé svěťáky,“ vyprávěl v cíli.

Lubomír Petruš, který se zde jako poslední z Čechů dostal do top ten (8. 2013) zůstal bez bodů 37., chycen o kolo zpět – aspoň vydělal 300 eur.

Ženám vládne Brandová 

Ženskou nadvládu potvrdila nizozemská mistryně světa Lucinda Brandová (Valoise/Trek Lions). Oproti včerejšku sice chyběla Marianne Vosová, ale zato se vrátila Maďarka Vasová. To však nemělo vliv na čtvrté letošní a celkově už jedenácté vítězství Brandové ve světovém poháru. Vede i celkové pořadí o 23 bodů.

„Báječné, miluju tuhle trať. Bylo to těžké, ale zasloužila jsem si to,“ radovala se. Těžké podmínky brzy nadělily pole, druhá dojela Denise Betsemaová (Pauwels Sauze/Bingoal) s odstupem 20 vteřin, třetí mladá Puck Pieterseová (Alpecin/Fenix). 

Karla Štěpánová nabrala dvě minuty už v prvním kole. V početném 70členném poli však skončila předčasně, dojeta o kolo ještě dva okruhy před cílem, na 54. místě, hned před ní tak skončila 55. Tereza Vaníčková. 

Mezi juniory zajel sympaticky prvoročák Václav Ježek, dlouho bojoval o čtvrtou pozici, ale v posledním kole se mírně propadl na devátou příčku. Juniorka Eliška Hanáková byla dokonce šestá, Kateřina Hladíková osmá, Julia Kopecky dvanáctá a Vanda Dlasková čtrnáctá. Nejlepší třiadvacítkář Matěj Stránský dojel 23. se ztrátou 4:23 minuty na nizozemského vítěze Pima Ronhaara.

Na druhý vánoční svátek (26. 12.) v Dendermonde v Belgii by mělo dojít k dlouho očekáváné bitvě tří králů - už tedy také vítězného Pidcocka, dosud dominantního Van Aerta a Van der Poela, který se ukáže v blátě letos poprvé. Po novém roce čekají národní šampionáty, tři zbylé světové poháry a mistrovství světa ve Fayetteville v Americe.