Vasil Kirijenka patří k nejzkušenějším cyklistům současnosti. Prosadil se především jako domestik, v dresu týmu Sky pomohl k mnoha velkým vítězstvím několika velkým lídrům. Také se stal mistrem světa v časovce v roce 2015 v americkém Richmondu, světovým šampionem byl také na dráze (v bodovacím závodě v roce 2008) a vyhrál tři etapy na Giro d´Italia a jednu na Vueltě.

Kirijenka měl problémy se srdcem už loni a sezónu zahájil až v květnu na Kolem Romandie. Poté ale zvládl objet mnoho závodů včetně Vuelty. Sezónu a vlastně i kariéru ukončil na světovém šampionátu v Anglii. 

"Je to pro mě opravdu smutný den, ale je to správné rozhodnutí, založené na doporučení našeho lékařského týmu. Měl jsem krásnou kariéru a užíval jsem si každou minutu s tímto týmem. Byla to úžasná cesta a jsem vděčný za veškerou podporu během celé mojí kariéry," říká osmatřicetiletý cyklista v tiskové zprávě týmu Ineos. 

"Je to zklamání pro Kiryho a pro náš celý tým. Je opravdu jedinečný a je jedním z nejlepších pomocníků své generace. Když se závodník v úniku ohlédl a viděl Kiryho s rozepnutým dresem na čele pelotonu, věděl, že to má spočítané," dodává Dave Brailsford, ředitel týmu Ineos.

"Měl svůj zvláštní styl, kdy držel horní polovinu těla zcela nehnutě, zatímco vydával obrovskou sílu do pedálů, hodinu za hodinou. Jediné, co se s časem měnilo, byla jeho grimasa, když používal všechnu energii za svůj tým, den po dni. Měli jsme štěstí, že jsme ho měli v sestavě celých sedm let. A jsme hrdí, že jsme mu pomohli k několika velkým vítězstvím: k duhovému dresu z časovky, vítězství v etapě Vuelty a spoustě časovkářských triumfů."

Kirijenka ale nezávodil pouze za Sky a Ineos. První velké úpsěchy začal sbírat už v dresu původního Tinkoffu, ze kterého se později stala Kaťuša. V Tinkoffu vyhrál první etapu na Giru, následně přestoupil do Caisse d´Epargne a Movistaru, za který vyhrál druhou etapu na Giru. Od roku 2013 jezdil za Sky a třikrát pomohl Chrisi Froomovi vyhrát Tour de France a jednou Giro d´Italia.

Celkem absolvoval dvacet třítýdenních závodů, osmnáct monumentálních klasik a vyhrál osmnáct profesionálních závodů, z toho polovinu časovek. Mezi jeho nejslavnější vítězství patří dlouhé sólo v maratonské 20. etapě Gira v horách s cílem v Sestriere v roce 2011. Do cíle 242 kilometry dlouhého mučení dorazil s obrovským náskokem 4:43.