Po loňském přestupu z týmu Sky do belgického Quick-Stepu, zahájil Elia Viviani sezónu v Austrálii na Tour Down Under a zvítězil ve třetí etapě ve Victor Harbor. Vítězná forma se ho poté držela až do konce sezóny. Vyhrál osmnáct závodů včetně čtyř etap na Giro d´Italia a třech na Vueltě. Rok ukončil jako nejlepší sprinter světa a sám svou sezónu označil za nejlepší v kariéře. 

Navázat na úspěšný rok 2018 se pokusí už na Tour Down Under, kam odletěl se svým týmem Deceuninck - QuickStep. "Etapová vítězství pro Eliu jsou hlavním cílem na Tour Down Under. Jako obvykle je velmi motivovaný, ale uvidíme, kdo další tu bude startovat," řekl Rick Van Slycke, sportovní ředitel týmu před prvním významným etapovým závodem roku. 

"Pojedu úvodní kritérium 13. ledna, poté Tour Down Under i Cadel Evans Great Ocean Road Race. 29. ledna odletím domů a v únoru pojedu UAE Tour, poté Tirreno - Adriatico, Milán - Sanremo, Driedaagse Brugge - De Panne a Gent - Wevelgem. To je můj první závodní blok," řekl Viviani italskému deníku Gazzetta dello Sport. 

Viviani si po loňské takřka bezchybné sezóně zvýšil sebevědomí a chtěl by se opět posunout: "Cítím, že jsem schopný vyhrát velkou klasiku a vyhrát hodně závodů další dva, tři, možná čtyři roky. Jsem italský a olympijský šampión, jsem hrdý na to, co jsem dokázal a chci v tom pokračovat."

Už dříve se Elia Viviani svěřil s názorem, že jediný monument, který může někdy vyhrát, je domácí klasika Milán - Sanremo. Loni dojel na 19. místě, proto chce zlepšit vytrvalost, aby byl konkurenceschopný i po třech stech kilometrech: "Nejsem Sanremem posedlý, ale myslím na ten závod pokaždé sednu na kolo. Loni jsem nebyl lídrem a trpěl jsem v zimě a dešti na Paříž - Nice. Stíhali jsme Nibaliho před cílem, což byl risk a prostě mi došlo. Letos to bude jiné. V únoru mám naplánovány dlouhé, sedmihodinové tréninky, protože také Mistrovství světa bude mít skoro 300 kilometrů. Také si nastuduji trasu Sanrema, od Turchina dál. A podívám se na spurty posledních ročníků, abych věděl, jak to probíhalo."

Důležitým závodem bude také belgická klasika Gent - Wevelgem. Viviani byl loni blízko vítězství, ale Peter Sagan lépe načasoval spurt a zvítězil. Vivianiho porážka rozplakala a obrázky jeho nešťastného obličeje obletěly svět. Sagana považuje za jednoho z hlavních rivalů i letos. Ale těžkých soupeřů bude mít víc: "Po Saganovi bude mým největším soupeřem asi Fernando Gaviria. Marcel Kittel bude opět určitě dobrý a Dylan Groenewegen je trochu podceňovaný. Překvapením může být Pascal Ackermann." 

Očekává se, že se vrátí na start Giro d´Italia, nejenom kvůli dresu italského mistra, ale také kvůli finiši závodu ve Veroně, jeho domovském městě. Vyloučený není ani start na Tour de France. Už více sprinterů naznačilo, že by se letos mohli objevit na Giru i Tour. Naposledy se mluvilo o Fernandu Gaviriovi. Jenže zatímco Gaviria a další sprinteři by mohli odjet z Gira dříve a připravovat se na Tour, Viviani by nepochybně chtěl dojet až do Verony a obhájit trikot vítěze bodovací souteže. 

Ať už se nakonec rozhodne jakkoliv, jisté je, že prvním krokem bude Tour Down Under, kde se střetne se špičkovými soupeři. Vyhrát etapy chtějí Peter Sagan, domácí Caleb Ewan, Phil Bauhaus, Kristoffer Halvorsen, Danny van Poppel a další. 

Foto Sigfrid Eggers/Deceuninck - QuickStep